Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakleo se na odanost

Prisegnuo IS-u, pa prevodio za vojsku SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački imigrant je putujući preko nekoliko zemalja u travnju 2013. posjetio Siriju iz koje se vratio u rujnu iste godine.

Federalni agenti uhitili su u četvrtak iračkog imigranta koji je opisan kao bivši američki vojni prevoditelj. Uhićen je jer je navodno lagao o obećavanju odanosti vođi Islamske države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Slika nije dostupna 'Težak' milijardu dolara On je najopasniji terorist na svijetu, vjeruje se da je najbogatiji čovjek u Iraku

U kaznenoj prijavi koja je podnesena na saveznom sudu u Dallasu, FBI je optužio 37-godišnjeg Bilala Abooda da je putujući preko nekoliko zemljama, među kojima su Meksiko i Turska, u travnju 2013. posjetio Siriju, a u rujnu te iste godine vratio se u SAD.

Po povratku ga je intervjuirao FBI. Inače, SAD je pokušao napustiti i u ožujku 2013., ali mu je zabranjeno ukrcavanje na let. U tužbi stoji kako je agentima priznao da je u Siriju otišao boriti se na strani sirijske vojske.

Tinejdžerice pobjegle muževima džihadistima, ISIS bjesomučno traga za njima

No, kada je FBI pomoću naloga za pretres prošle godine zaplijenio njegovo računalo, otkrili su da je Abood prisegnuo vođi Islamske države Abu Bakr al-Baghdadiju.

U srpnju prošle godine, koristeći se islamskim pseudonimom, na Twitteru je poručio kako se zaklinje na poslušnost kalifatu Abu Bakr al-Baghdadija. Kada su mu prošli mjesec agenti došli vratiti računalo, negirao je da se zakleo na odanost vođi IS-a.

U četvrtak se Abood pojavio na sudu u Teksasu, a do daljnjega ostaje u pritvoru.

Službenici tvrde da je ovaj slučaj demonstrirao odlučnost federalnih agencija da se brzo pozabave pojedincima osumnjičenima za suradnju s Islamskom državom, kao i odlučnost u odvraćanju drugih pojedinaca da se uključe u djelovanja skupine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene