Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretni rezultati

Faza II: 19 projekata koji su povezali znanost i gospodarstvo u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako rezultate znanstvenih istraživanja, inovacije i nove tehnologije uspješno prenijeti u gospodarski sektor, među građane i poduzetnike, bio je izazov pred kojim su se našle hrvatske znanstvene institucije, sveučilišta i učilišta, koji su u protekle tri godine provodili 19 projekata financiranih u sklopu programa Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, faza II.

U petak su na završnoj konferenciji u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljeni rezultati uspješno provedenih projekata, u koje je od početka provođenja u proljeće 2013. uloženo oko 11,2 milijuna eura. Iza velikih brojki i ambicioznog programa stoje vrlo konkretni znanstveni i tehnološki pothvati koji su iskoristivi kako u poduzetnišvu, tako i svakodnevnom životu ljudi.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Ilustracija Smrdi, smrdi, užasno smrdi Institut Ruđer Bošković o čudnom mirisu koji je uznemirio građane: "Proveden je interni nadzor..."

Jedan od njih je i projekt "Ubrzana identifikacija stanica u kliničkoj primjeni", koju je Institut Ruđer Bošković predstavio kao originalnu metodu za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama. Metoda omogućuje znatno poboljšanje u medicinskoj dijagnostici, velikoga je komercijalnog potencijala i dosad nije bila primjenjivana nigdje u svijetu. U projekt je uloženo više od 630 tisuća eura, a osim u medicinskoj dijagnostici, inovativne će metoda naći svoju primjenu i u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Još jedan projekt vezan uz zdravlje je razvoj 3D skenera i stroja koji će izravno proizvoditi ortozu - ortopedsko pomagalo kod bolesti kralježnice i bolova u kralježnici, od čega pati velik građana. Europska unija i RH poduprle su taj projekt s gotovo 580 tisuća eura, a na njemu zajednički rade stručnjaci Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje. Svaka ortoza bit će izrađena točno po mjeri pacijenta i biti prilagođena njegovim zdravstvenim potrebama. Time će se poboljšati terapijski učinak, a nije nevažan ni podatak da će stajati manje od trenutno dostupnih na tržištu.

Znanstvene inovacije razvijene kroz projekte čiji je krajnji cilj povezivanja znanosti, industrije i poduzetništva obuhvatile su i područje veterine radi učinkovitijeg sustava otkrivanja i praćenja bolesti životinja, a praktičnu primjenu tih inovacija imat će i proizvođači hrane, vlasnici stočnih farmi, prodavači i svi sudionici u lancu proizvodnje i distribucije hrane.

Predstavljen je i projekt koji bi trebao pomoći povećanju konkurentnosti hrvatske industrije drvenih podova na tržištu Europske unije i to kroz razvoj novih ispitnih metoda za poboljšanje kontrole kvalitete. Uložilo se i u razvoj strategije za zaštitu šećerne repe od štetočina, u računala i kamere za sigurniji cestovni promet, razvoj "pametne zgrade"- tehnološke jezgre za upravljanje potrošnjom energije u zgradama itd.

Svi su projekti pokrenuti s idejom Fonda za ulaganje u znanost i inovacije da "rast europskoga i hrvatskoga gospodarstva ovisi i o pretvorbi istraživačkih rezultata i znanja u komercijalno iskoristive proizvode i tehnologije".

Fond za ulaganje i znanost podijeljen je u dvije faze, a danas predstavljena, druga faza, trajat će do kraja 2015. godine. Korisnici 19 projekata su hrvatska javna sveučilišta, veleučilišta, fakulteti i instituti iz Knina, Rijeke, Osijeka, Slavonskoga Broda, Splita i Zagreba koji projekte provode u suradnji s drugim ustanovama iz znanosti i gospodarstva.

Dodatnu potporu provođenju projekata Fonda za ulaganja dao je prateći projekt Tehnička pomoć, vrijedan oko 280 tisuća eura, čiji je tehnički tim stručnjaka u zadnjih 27 mjeseci pružao institucijama, korisnicima projekta tehničku i stručnu pomoć.

Fond je dio Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odgovorno tijelo koje upravlja Fondom je Ministarstvo zanosti, obrazovanja i sporta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene