Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Prvi u Hrvatskoj

Proizvođače mlijeka niske cijene dovele su do ruba, ali onda su povukli jedinstven potez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, domaće mljekarstvo dotaknulo je dno. Zbog uvoza i niskih otkupnih cijena, u proteklih 10 godina broj isporučitelja mlijeka smanjio se za 30 tisuća, a količina predanog mlijeka za 160 milijuna kilograma.

Farmeri iz Požeštine to su odlučili zaustaviti. Prvi u Hrvatskoj, pokrenuli su vlastitu preradu i sami sebi - postali otkupljivači.

Pročitajte i ovo Mliječna farma (Foto: Dnevnik.hr) Farme se zatvaraju Hrvatski mljekari ogorčeni su i ljutiti: "Uništavaju nas cijene i uvozni lobiji sa svojim smećem" Slika nije dostupna Okreće se ovčarstvu Najpoznatiji slavonski mljekar rasprodaje svoje krave

Niska otkupna cijena mlijeka proizvođače je dovela do zida. "Do sad nismo imali nikakav utjecaj, bilo na kreiranje cijene mlijeka, bilo na išta drugo", kaže proizvođač mlijeka Tomislav Mikel.

No, 13 zadrugara iz Požeške kotline stvar je uzelo u svoje ruke. "Vidjeli smo izlaz u mljekari, znači, našoj mljekari koje smo vlasnici mi zadrugari", kaže proizvođač mlijeka Josip Majetić. Kupili su malu mljekaru i sada sami prerađuju mlijeko, a prave i jogurte, sireve, vrhnja.

"Ovdje dnevno prerađujemo oko 5000 litara mlijeka, imamo široku paletu proizvoda, točnije 19", kaže tehnolog Sandra Bošnjak Strakoš. Model uobičajen za Austriju, u Hrvatskoj je novost.

"Ovo je jedinstven slučaj kod nas da su sami proizvođači kupili mljekaru i da mogu svoju sirovinu preraditi u svojoj mljekari", izjavio je direktor mljekare Miroslav Kovač. Bez podrške državnih institucija podigli su komercijalni kredit od dva milijuna kuna. Mljekaru koju su kupili bila je pred zatvaranjem. Podigli su proizvodnju i spasili 30-tak radnih mjesta.

"Sretna sam što mi je zadržano radno mjesto", kaže radnica Manda Mitrović. "Sa njihovim dolaskom je došlo i više mlijeka više i sad možete i dogovarati i pregovarati sa trgovačkim lancima", izjavio je suvlasnik mljekare Božo Bošnjak.

Proizvode plasiraju kroz vlastitu trgovačku mrežu, a cilj im ući u lokalne bolnice, škole, dječje vrtiće. "Ovaj organizacijski oblik ili ova naša inicijativa je odgovor na probleme u mljekarstvu u našoj zemlji već više od 10, 15 godina", dodaje Miroslav Kovač. Selo Buk u kojemu se pogon nalazi ima 300 stanovnika. Mladi napuštaju Požeštinu, a mljekari zatvaraju farme.

"Mi pokušavamo da se što više mladih zadrži na farmama, da se bave ovim poslom", dodaje Josip Majetić."Danas je sudbina u našim rukama, hoćemo li uspjeti ili nećemo, to moramo sami sjesti, svaki dan i boriti se, ali to je jedini ispravan put", zaključio je Tomislav Mikel.

Jutros pomuženo, poslijepodne prerađeno i zapakirano. Farmeri iz Zlatne doline još uvijek vjeruju u domaće mljekarstvo.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene