Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švicarci puni korupcije

Farmaceutska afera: Mito iz Novartisa primali i Hrvati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski farmaceutski div Novartis, od kojega Hrvatska nabavlja milijunski vrijedna cjepiva, u svijetu je poznat po korupcijskim aferama!

U Sloveniji je pod istragom zbog potkupljivanja liječnika, a u tamošnjoj istrazi pojavili su se navodno dokazi da su u svemu sudjelovali i neki hrvatski zdravstveni djelatnici. Potkupljivanje liječnika i političkih dužnosnika, od Slovenije do Albanije, sve da bi se upravo njihovi proizvodi našli na listama lijekova! Za sve to u Sloveniji, medijima za sada nepoznata osoba, tereti švicarski Novartis.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

'Sumnjamo da su poslovi bili vođeni iz matične kuće Novartisa u Švicarskoj. Stoga nismo željeli da se slijede njihovi poslovi u Sloveniji, Srbiji, i Albaniji. Željeli smo da se sve temeljito provjeri jer sumnjamo da se potkupljivalo ljude na području cijele Europe', rekao nam je Zoran Hajtnik, slovenski odvjetnik. U medijima se već spominje da su mito u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura primali i dužnosnici hrvatskog zdravstvenog sustava. Slovenski su novinari i u posjedu dokumenata koji potvrđuju da je Norvatis prije dvije godine nekim slovenskim onkolozima platio i troškove simpozija u Dubrovniku. Sve pod nazivom 'Čarobni Dubrovnik'.

Novartis najavio unutarnju istragu

'Izlet u Dubrovnik je sporan zato što se nije radilo samo o simpoziju, već i o nagrađivanju članova obitelji liječnika, njihovih prijatelja, djece i poznanika. Čarterski je let organiziran samo zato da bi se nagradili članovi obitelji i prijatelji liječnika', dodao je Hajtnik. Iz moćnog švicarskog Novartisa, stigao je samo kratak komentar putem telefona. 'Bilo koje navode o kršenju našeg Kodeksa ponašanja shvaćamo vrlo ozbiljno tako da ćemo istražiti i ovaj slučaj', odgovorio nam je Eric Althoff iz Novartisa.

A s Novartisom svoj milijunski posao ima i hrvatski Imunološki zavod. Od njih kupuje 330 milijuna kuna vrijedno cjepivo protiv svinjske gripe. Upravo zbog toga, ali i ostalih sumnjivih poslova, član Nadzornog odbora Srećko Sladoljev upozoravao je sam politički vrh. 'Uvijek sam obavještavao glavne ljude u HZZO-u, u HFP-u i direktno ured Ministra', istaknuo je Sladoljev. Tko je odgovoran za kaos u nekada uglednom Zavodu, još se ne zna. Njegovi većinski vlasnici, HZZO i Hrvatski fond za privatizaciju u potpunosti su ignorirali naše novinarske upite. Tješi jedino činjenica da je pokrenuta kriminalistička istraga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene