Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne nasjedajte na prevare

Oprez: Fantomski pozivi skinut će vam kune s računa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzvratite li propušteni poziv na nepoznati broj iako niste čuli da vam zvoni mobitel, mogli biste dobiti astronomski telefonski račun.

Nakon što birate broj čiji ste poziv propustili, a javi se automatska sekretarica riječima 'Pričekajte molim' te u pozadini svira glazba, nitko se neće javiti koliko god dugo čekali. Na mobitelu se pojavljuje fiksni broj telefona s predbrojem za Zagrebačku županiju 01-5632-900, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi" Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem"

U opasnosti su i oni koji ostave broj mobitela u oglasnicima budući da im s nepoznatog broja stiže SMS kako je nađen kupac za njihov oglas, a sve što trebaju učiniti je nazvati broj telefona koji počinje s 060. To se dogodilo 30-godišnjoj Zadranki. Nekoliko dana nakon objave oglasa za automobil nepoznata osoba poslala joj je poruku da ima kupca i to bez provizije, te je upućuje da nazove broj 060 za daljnji dogovor.

'Kad sam nazvala taj broj, prvo su mi postavljali nekakva nesuvisla pitanja, a potom me prespajali s navodnim kupcem. Dok sam ja shvatila da kupac ne postoji i da od prodaje nema ništa, s bona je za dvije minute nestalo više od 30 kuna', ispričala je Zadranka.

'Na žalost, ovakvih prijevara sve je više i došli smo do toga da moramo strogo paziti gdje ostavljamo svoj broj ili druge osobne podatke. Ono što je prije bilo banalna situacija, dati oglas s brojem telefona, sad dovodi u opasnost da postanemo žrtva prevaranata', rekla je Nela Kovačević, voditeljica Savjetovališta potrošača u Splitu, te upozorava i na brojne testove inteligencije koji se mogu naći na internetu.

Kako bi saznali koliko ste inteligentni, od vas se traži da ostavite svoj broj mobitela na koji vam kasnije stižu rezultati testa. Problem je što svaki taj SMS košta deset ili više kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene