Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čovjeku koji je dao život braneći nas'

U emotivnom govoru Faber jedva zadržao suze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija za mladog policajaca Ivana Grbavca koji je izgubio život sprječavajući pljačku banke u Sesvetama održana je pred punom dvoranom na Policijskoj akademiji. Tom prilikom predsjednik Mesić ga je zbog iskazane hrabrosti posmrtno odlikovao ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Osim obitelji shrvane bolom i mnogobrojnih ožalošćenih kolega prisutni su bili predsjednik Stjepan Mesić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Vladimir Faber i čitav vrh Policijske uprave zagrebačke. Vladimir Faber prilikom emotivnog govora nije mogao suspregnuti suze pri spomenu na svog poginulog mladog kolegu. U svom govoru Faber se prisjetio svih policijskih službenika koji su izgubili svoje živote na dužnosti posljednjih deset godina. Poginulom Grbavcu i ranjenim kolegama je zahvalio na požrtvovnosti i hrabrosti.

Pročitajte i ovo Komemoracija za Ivana Šukera - 4 održana komemoracija Emotivan oproštaj od bivšeg ministra Ivana Šukera: "Svaka ti čast, bio si i ostao borac" Komemoracija SNV-a, ilustracija Otočac i Doljani U Otočcu i Doljanima odana počast hrvatskim i srpskim žrtvama: "To nije dovoljno, ali je važna poruka"

Dvadesetčetverogodišnji policajac Ivan Grbavac ubijen je u utorak, 5. svibnja, prigodom intervencije u oružanom razbojstvu poslovnice Raiffeisen banke u zagrebačkim Sesvetama. Predsjednik Mesić zbog iskazane hrabrosti posmrtno je Grbavca odlikovao ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te u knjigu žalosti upisao: 'čovjeku koji dao život braneći nas'. Komemoraciji su nazočili i načelnik zagrebačke policije Branko Peran, vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac, a u ime kolega od poginulog Ivana oprostio se ravnatelj policije Vladimir Faber.

Emotivni govor Ravnatelja policije

U emotivnom govoru koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, Faber je upozorio da je Grbavac poginuo samo zato što je hrabro, pošteno, prema policijskom kodeksu, obavljao svoj posao zaštite ljudi i imovine. 'Pucanj u policiju, pucanj je u predstavnika zakona, pucanj je u državu', naglasio je. Faber je upozorio kako ubojstvo Grbavca 'nažalost, nije izuzetak', te podsjetio na ubijene policajce Marija Kusanića, Dejana Kapetanovića, Ranka Grkovića, Dragana Medakovića, Željka Murka, Milenka Vranjkovića i Jerka Bandića. 'Moramo se zapitati na ovom mjestu kakav je društveni status policijskog službenika u Hrvatskoj danas? Koliko su u društvu poštovani i zaštićeni oni koji moraju jamčiti sigurnost svima drugima i što treba mijenjati?', upitao je Faber. Poručio je da će kao ravnatelj policije pokušati pronaći odgovore, te izrazio uvjerenje da će u tome imati potporu svih državnih institucija. 'Dugujemo to prije svega Ivanu, dugujemo to i sami sebi', rekao je.

'Policijska akcija u skladu s pravilima struke'

Osvrnuo se i na napise 'navodnih stručnjaka' koji su, bez potpunih informacija o samoj pljački i postupanju policije, u medijima zaključili da je ona izvedena taktički pogrešno. 'Utvrđeno je da je policijska akcija, u odnosu na vrstu i količinu informacija s kojima se raspolagalo, izvedena brzo i u skladu s pravilima struke', rekao je Faber i dodao da je upravo na temelju toga predsjednik Mesić i odlikovao Grbavca. Izrazivši sućut, poručio je roditeljima i obitelji poginulog Grbavca da budu ponosni 'na heroja', na njegovu požrtvovnost i hrabrost. Kolege policajce pozvao je da im ta hrabrost bude uzor u svakodnevnom policijskom radu, a građane da vjeruju policiji.

Jadranko Certin i dalje se bori za život

Ivana je pjesmom ispratila klapa HRM-a Sv. Juraj. Dvadesetčetvorogodišnji policajac Ivan Grbavac ubijen je u utorak prilikom intervencije u oružanom razbojstvu poslovnice Raiffeisen banke u Sesvetama. Naoružani pljačkaš Kazimir D. u rafalnoj je pucnjavi iz automatskog oružja također teško ranio četvoricu policajaca, od kojih se policajac Jadranko Certin i dalje bori za život u Kliničkoj bolnici Dubrava. Sindikat policije pozvao je sve zaposlene u MUP-u da danas, 8. svibnja u 15 sati, u vrijeme pokopa policajca Ivana Grbavca, minutom šutnje odaju počast poginulom kolegi te da sve auto-ophodnje na minutu uključe svjetlosne i zvučne signale. Pozivu će se odazvati i Sindikat pravosudne policije te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i podružnice ZET-a te će u vrijeme pokopa zaustaviti promet i time odati počast poginulom policajcu Ivanu Grbavcu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene