Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radite li i vi ove greške?

Evo zašto vam nitko ne odgovara na molbe za posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine poslanih molbi i tek pokoji odgovor, za mnoge nezaposlene vrlo je frustrirajuće. Doznajte radite li neke od grešaka zbog kojih vas poslodavci ne zovu na razgovor za posao.

Trisha Zulic, koja radi u uredu za regrutiranje u San Diegu, primila je e-mail osobe koja je tražila posao s jednom riječi u predmetu: Menadžment. Tekst e-maila sadržavao je samo pet riječi: 'Moj životopis je u privitku'. Zulic je imala nekoliko menadžment poslova na raspolaganju u četiri različite kompanije, pa je odgovorila osobi koja joj je poslal e-mail. Pitala je za koju se poziciju javlja. Odgovor je bio: 'Bilo koja kompanija. Menadžement', piše Yahoo Finance.

Pročitajte i ovo Izbori Važna poruka DIP poručio poslodavcima: "Omogućite radnicima da glasuju 17. travnja" Konferencija nudi odgovore na najveći izazov tvrtkama: Kako privući i zadržati zaposlenike (Screenshot: Lider) ''Trbuhom za kruhom'' Konferencija nudi odgovore na najveći izazov tvrtkama: Kako privući i zadržati zaposlenike

'On nije ni znao za koji se posao prijavljuje. Nisam ni otvorila njegov životopis', ispričala je Zulic te njegov životopis nije niti otvorila.

'Prijavljujte se za poslove za koje ste kvalificirani'

Ljudi koji se prijavljuju za poslove, mogu misliti da hladnokrvni menadžeri za zapošljavanje bacaju hrpe životopisa u smeće, a da ih nisu ni pogledali. Ali, tražitelji posla, kao što je gore navedeni primjer, stvaraju problem velikom količinom životopisa koje šalju neselektivno.

'Tražitelji posla stvaraju problem jer se javljaju na sve natječaje', kaže Zulic, direktorica odjela za ljudske resurse za tvrtku Efficient Edge. 'Prijavite se za ono za što ste kvalificirani, a ne za ono za što niste', savjetuje Zulic.

Ovako Vlada planira smanjiti nezaposlenost mladih

Iz perspektive tražitelja posla, racionalno je prijaviti se na svaki raspoloživi posao. Ali, jedna od najvećih pritužbi jest da im se malo poslodavaca javlja.

Sarah Dennis je grafička dizajnerica koja radi u Albuquerqueu i kaže da se prijavila na više od 200 poslova tijekom protekle dvije godine, uključujući poslove u prodaji te druge poslove koje ne trebaju njezine kvalifikacije. Većinom joj se nitko ne javi, čak niti da bi potvrdili da su primili njezinu prijavu.

Šest od sedam intervjua za posao na kojima je bila, nisu bili uspješni. 'Obično kažu da će mi se javiti za dva ili tri dana, ali to ne učine. To je veoma frustrirajuće', kaže Dennis. Ako i postoji mana u njezinom životopisu, nitko joj nije rekao za nju.

Neki tražitelji posla poigraju se sa svojim životopisima kako bi ih poslodavac primijetio, tako da primjerice, obojaju dio teksta ili razmjeste poredak riječi u rečenici na neobičan način, što je ponekad velika greška jer je sasvim nespretno izvedeno.

Greške koje će Zulic istaknuti su primjerice prijava za posao putem e-maila, na način da tražitelji posla pošalju u privitku životopis, ali tekst maila ostaje prazan. Misle da će na taj način 'natjerati' osobu koja pregledava životopise da otvori njihov, ali to samo dodaje više posla, pa će takvi mailovi najčešće biti obrisani.

Kratak mail od četiri, pet rečenica, u kojem objašnjavate što tražite od posla, olakšat će regruteru da vas odmah usmjeri na određeno radno mjesto.

Novo istraživanje Društva za menadžment ljudskim resursima, otkriva kako u prosjeku treba manje od pet minuta da bi se donijela odluka je li životopis kandidata dovoljno jak da kandidata dovede na sljedeću razinu u procesu zapošljavanja.

Na pitanje, što osobi daje prednost u odnosu na konkurenciju, 66% poslodavaca je reklo kako preferira kronološki životopis, a 43% ga želi vidjeti u natuknicama.

Osim toga, jako dobro prolaze i video životopisi u kojima se kandidati ukratko predstave i kažu kako radno iskustvo imaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene