Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako važna stvar

Evo zašto ne voziti djecu bez dječje sjedalice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autosjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede u 70 posto prometnih nesreća.

Ipak, roditelji nerijetko zaboravljaju dobro zategnuti pojase, a poneki još uvijek djecu voze u krilu. O čemu treba voditi računa? Odgovore je potražila naša reporterka. Prije nego što stavite dijete u auto, provjerite je li autosjedala dobro fiksirana i je li pojas dovoljno zategnut. Najsigurnije su one sjedalice okrenute od smjera vožnje, u njima se voze djeca do otprilike godinu dana.

Starija djeca voze se u sjedalicama okrenuta u smjeru vožnje. Informiranje o autosjedalicama jedna je od misija udruge Roda čiju knjižicu s uputama roditelji dobivaju već u rodilištu. 'Dijete se od prvog dana treba prevoziti u autosjedalici pa sve do 12-te godine. Ukoliko se to ne ispoštuje novčana kazna je 500 kuna', istaknula je Ines Ostrihon iz udruge Rode.

Koliko je vozača kažnjeno zbog nekorištenja autosjedalice, ne zna ni policija. No zna se da je u prvih 10 mjeseci na hrvatskim cestama u prometnim nesrećama ozlijeđeno 1042 djece, poginulo ih je devetero, od toga troje kao putnici u automobilu. Testiranja su pokazala, silama koje nastaju pri sudaru brzinom od samo 25km/h, dijete od 5kg postaje teško kao osoba od 100kg. Važno je zato kupiti kvalitetnu auto sjedalicu. One skuplje su ujedno i sigurnije. Najvažnije je ne voziti dijete u autu bez autosjedalice. U krajnjem slučaju, bolje je koristiti bilo kakvu, nego nikakvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene