Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije Kosor jedina

Evo tko je sve 'pakirao kovčege' i otišao iz svoje stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer je Tomislav Karamarko isključio Jadranku Kosor iz članstva stranke. Bivšoj predsjednici stranke i Vlade tako se dogodilo isto što i njezinom prethodniku. No, osim HDZ-a, ni ostale stranke nisu imune na mjere isključenja iz vlastitih redova.

Tomislav Karamarko jučer je zatvorio vrata HDZ-a Jadranki Kosor, a istu metodu primijenila je i ona sama isključivši svog prethodnika Ivu Sanadera, Damira Polančeca, Jerka Rošina. 'HDZ ima tu situaciju da se predsjednik smjenjuje, predsjednika izbacuje ga i tako dalje', prokomentirao je Tihomir Cipek, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Metoda izbacivanja bila je omiljena i Sanaderu koji je izlaz pokazao Branimiru Glavašu i Iviću Pašaliću. Sličnim metodama pribjegle su i druge stranke. Bez osmijeha je ostao pravaš Anto Đapić nakog što ga je HSP isključio jer je najavio kandidaturu za gradonačelnika Osijeka. A samo nekoliko godina prije Đapić je isključio Peru Kovačevića jer je ciljao na mjesto predsjednika stranke. 'Sve hrvatske političke stranke imaju problema sa unutar stranačkom demokracijom', smatra Cipek.

>> Jadranka Kosor: Mislili su da ću se rasplakati, da ću biti Suzana

Stranke lijevog centra su šire postavljene, pa je naprosto lakše te disonantne tonove koliko-toliko slušati. Kada se u SDP-u ne slažu, članovi sami pakiraju kovčege. Milan Bandić je htio biti predsjednik države, Zoran Milanović se nije složio. Bandić je istupio, a sve koji su ga u stranci favorizirali SDP je isključio.

Iskaznicu SDP-u vratio je i Ljubo Jurčić, bio im je kandidat za premijera, a onda se Milanović predomislio.

U zemljama s dugogodišnjom demokracijom poput Njemačke, sukobi se drugačije rješavaju, čak i kada se primjerice Helmut Kohl obruši na svoju stranačku nasljednicu Angelu Merkel da je upropastila njegovu ideju europe da polako upropaštava i stranku, nije imao naravno nikakve sankcije, štoviše nagrađen je nagradom kršćanske demokratske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene