Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravila vrijede od jučer

Doznajte što vam treba za nalaženje posla u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S jučerašnjim pljeskom u europskom parlamentu, za Hrvatsku su počela vrijediti nova pravila.

Otvaraju nam se mogućnosti: zaposlenja, obrazovanja i drugih usavršavanja bilo gdje u Europi. No, od nas će se tražiti i posebni dokumenti. Donosimo vam koji su to dokumenti. Osobni podaci, željeno zaposlenje, radno iskustvo...samo su neki od podataka koji se upisuju u Europass životopis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnici ih hvale Tko su izgledna nova lica u Plenkovićevoj Vladi: Nekadašnja HSP-ovka koja "ništa ne prepušta slučaju", bivši ministar bio među najbogatijima... Slika nije dostupna Svestran kandidat Dario Juričan – Želim biti Milan Bandić, predsjednik RH za film "Gazda'' dobio je nagradu, a sad snima "Kumeka"

'Ideja je različite dokumente okupiti na isto mjesto kako bismo promovirali transparentnost i mobilnost u Europi', kaže Pedro Chavez, voditelj inicijative Europassa. 'Različita iskustva, znanja, vještine, koje je stekao tijekom svojeg života može prikazati u vidu jednog od tih dokumenata ili više njih', ističe Tina Šarić, ravnateljica Agencije za mobilnost i program EU-a.

Europass je portfelj od pet dokumenata koje čini životopis, jezična putovnica, mobilnost, dopunska isprava o studiju, dodatak svjedodžbi. Cilj je isti. 'Svrha Europassa je dopustiti ljudima da putuju i rade u Europi predstavljajući svoje vještine i znanja na temelju standardnih obrazaca', kaže Chavez. Namijenjen je i pojedincima i tvrtkama. Nije ograničen životnom dobi. Univerzalni obrazac olakšava poslodavcima pri usporedbi postignuća kandidata. Kako u Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj.

'Kada raspisujemo natječaj za posao jedan od uvjeta za prijavu jest da je upravo životopis ispunjen upravo u ovom Europass formatu', dodaje Šarić. Iz Češke stižu pozitivna iskustva u korištenju ovih dokumenata. 'U proteklih 5 godina, pomogli smo svojim korisnicima da popune više od milijun takvih dokumenata. Smatram da je to dobra brojka', kaže Irena Palanova iz nacionalnog centra Europassa u Češkoj.

Do obrazaca možete doći fizički u Nacionalnom Europass centru ili putem njihove web stranice. No važno je znati da ovi dokumenti poput primjerice dodatka diplomi ne zamjenjuju original, ali pružaju lakšu procjenu originala, te jednostavniji uvid u stečena znanja, sposobnosti i kvalifikacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene