Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis novina

Promjene nakon 1. srpnja: Korisne stvari koje trebate znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će 1. srpnja postati punopravna članica Europske unije, a od toga će se datuma za hrvatske građane neke stvari promijeniti.

1. Putovanje u zemlje članice Europske unije samo s osobnom iskaznicom, ali onom izdanom nakon 1. siječnja 2003. Godine.

2. Ukoliko posjedujete Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, imate pravo na sve hitne zdravstvene usluge na teret HZZO-a kao i građani države u kojoj ste se zatekli , odnosno u kojoj ste se ozlijedili ili razboljeli. Primjerice, ako budete morali na hitnu operaciju dok se nalazite u drugoj državi članici, Europska zdravstvena iskaznica pokrit će vam troškove operacije, odnosno liječenja. Europsku karticu zdravstvenog osiguranja besplatno izdaje HZZO svakoj osiguranoj osobi koja to zatraži.

3. Studiranje pod istim uvijetima u bilo kojoj državi članici EU kao i studenti državljani te države članice.

4. Pozivanje službe za hitne slučajeve putem broja 112, koje je dostupno u cijeloj EU 24 sata dnevno, potpuno je besplatno.

5. Slobodna kupovina u bilo kojoj zemlji članici Unije bez plaćanja carina. Nema carine ni za robu naručenu poštanskim putem iz bilo koje druge države članice EU.

6. Kao građani Europske unije u trećim zemljama, hrvatski građani imat će pravo na konzularnu zaštitu veleposlanstva ili konzulata bilo koje druge države članice EU-a pod istim uvijetima kao i državljani te zemlje, ukoliko u toj državi Hrvatska nema službenog predstavništva.

7. Hrvatski građani će moći ishoditi europsku vozačku dozvolu i dobiti registarske pločice s oznakom EU-a. Nove vozačke dozvole koje izgledom i veličinom podsjećaju na osobnu iskaznicu zamijenit će stare najkasnije do 2033. godine.

8. Vaš će kućni ljubimac sa svojom putovnicom, u kojoj su evidentirana cijepljenja, moći nesmetano putovati unutar EU-a. Ljubimici također moraju imati i mikročip koji očitava informacije o vlasniku.

>> Evo koliko će Hrvatskoj od 1. srpnja biti na raspolaganju novca iz EU

9. Ako artikl koji ste kupili ne izgleda ili ne radi onako kako je predstavljeno ili ako nije zadovoljavajuće kvalitete, imate pravo zamijeniti ga bez dodatnih troškova, odnosno tražiti povrat novca ako se zamjena na može obaviti u razumnom roku.

10. Ako živite u nekoj od zemalja EU-a, imate pravo glasa i kandidiranja na lokalnim i europskim izborima koji se održavaju u toj zemlji, uz iste uvjete koji vrijede za njezine državljane.

11. Ako sklopite brak na području bilo koje države članice EU, a automatski će se priznavati u svim ostalim članicama.

12. Razgovori mobilnim telefonima u roamingu bit će jeftiniji. Europska unija je uvela ograničenje cijena roaminga unutar EU (bez PDB-a) i od 1. Srpnja 2013. Iznosit će najviše 0,24 eura po minuti odlaznog poziva, 0,07 eura po minuti dolaznog poziva, 0,08 eura po SMS-u te 0,45 eura po megabajtu za prijenos podataka.

13. Ako kao radnik ili kao umirovljenik budete boravili u drugoj državi članici dulje od 5 godina u kontinuitetu, imat ćete pravo na dobivanje stalnog boravišta.

14. Veća prava na naknadu u slučajevima kašnjenja vlakova ili zrakoplova. U slučaju gubitka prtljage avioprijevoznik će nadoknaditi do 1.223 eura po komadu prijavljene prtljage, a željeznica 330 eura po komadu ako ne možete dokazati vrijednost, a do 1.300 eura po komadu ako možete dokazati vrijednost izgubljene prtljage, primjerice slikom, računima i ostalim dokazima.

15. Kupiti automobil u bilo kojoj državi članici bez plaćanja carine. PDV ćete platiti ako kupujete novi automobil ili rabljeni od ovlaštenog prodavača, ako kupujete od privatne osobe, nema PDV-a. Platit ćete trošarinu.

16. Hrvatski će jezik postati 24 službeni jezik Europske unije što znači da ćete se svim institucijama, agencijama i ostalim tijelima EU-a moći obraćati na hrvatskom jeziku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ulaska u EU VIDEO Kako je izgledao dan na graničnom prijelazu Zaton Doli Slika nije dostupna Bio i na okruglom stolu Vujčić zvonjavom dao znak za početak trgovanja na Frankfurtskoj burzi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene