Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Standardna procedura

Bandić i uhićeni u Remetincu! Pripuz će na slobodu nakon uplaćene jamčevine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanu Bandiću i ostali osumnjičeni u utorak su prebačeni u Remetinec. Petru Pripuzu prihvaćena je ponuđena jamčevina, ali na slobodu će tek nakon pravomoćnog rješenja i uplate iznosa.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda  Zdenko Posavec prihvatio je zahtjev USKOK-a i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kao i ostalim osumnjičenima u aferi Agram odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provođenje istrage Evo za što USKOK sumnjiči Milana Bandića i njegove suradnike Slika nije dostupna Bandić na vrhu? VIDEO Velika USKOK-ova istraga: Kako je sve bilo organizirano?

Svima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nekima i zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela.  No, jučerašnja odluka nije konačna jer osumnjičenici imaju rok od tri dana za podnošenje žalbe. Inače, svima je blokirana imovina.

EKSKLUZIVNO Pripuz ponudio 7 milijuna 750 tisuća kuna jamčevine, Bandić sucu rekao: 'Pustite ljude da rade, mene zatvorite'

Tužiteljstvo je najavilo da ima oko 270 svjedoka, a brojka se može povećati.

Petru Pripuzu prihvaćena je ponuđena jamčevina od 7,5 milijuna kuna, ali i on je s ostalim uhićenima prebačen u Remetinec, a na slobodu će biti pušten tek nakon pravomoćnog rješenja i uplate iznosa. Dakle, čak i ako uplati novac mora čekati odluku o žalbi tužiteljstva.

Nakon dolaska u Remetinec standardna procedura

Nakon dolaska u Remetinec svih 12 uhićenih prošlo je standardnu proceduru kod uhićenje. Temeljito su pretreseni, izuzeta im je dokumentacija ako su je imali, te su upisani u zapisnik.

Bandićevo uhićenje: Velik utjecaj politike, većina ravnodušna oko uhićenja

Nakon toga je svih 12 osoba raspoređeno po ćelijama, ali ne istim jer ih sve veže više istih kaznenih djela pa im je zabranjena komunikacija.

Dio uobičajene procedure je i liječnički pregled. On je vjerojatno objavljen u utorak tijekom večeri ili danas u ranim jutarnjim satima.

Istraga ima pet pravaca

Podsjetimo još jednom - istraga koju je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 okrivljenika za sada ide u pet pravaca.

U slučaju Cezar Bandića, šefa holdinga Slobodana Ljubičića i ostale tereti se za zlouporabu položaja kako bi se pogodovalo tvrtki Cezar poduzetnika Petara Pripuza u poslu odvoza glomaznog otpada. Šteta se procjenjuje na više od 2 milijuna kuna.

U slučaju zamjene zemljišta sumnja se na pogodovanje u zamjeni gradskog zemljišta tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Šteta se cijeni na 10 milijuna kuna.

U slučaju kampanja, Bandića se tereti za poreznu utaju. Državni je proračun oštećen za 4 milijuna i 800 tisuća kuna, a gradski za 875 tisuća 990 kuna jer je izbjegao platiti porez na 32 milijuna kuna donacija koje je primio na račun nakon završetka predsjedničke kampanje.

Tu je i istraga oko nezakonitih zapošljavanja u Gradu i Holdingu na zahtjeve Bandića, Ljubičića, Ivana Tolića, Zdenka Antunovića i Petra Pripuza. Zapošljavale su se prijateljice, rodbina i sinovi.

Istražuje se i korištenje gradonačelnikovog službenog automobila u privatne svhe. A okrivljeni su i njegov predstojnik ureda Miro Laco te Zdenko Antunović iz gradskog sportskog saveza. U svim slučajevima Bandić je prvookrivljena osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene