Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve je uredno'

Evo što kaže Hrvat koji živi na 'otoku blagostanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norvešku, zemlju poznatu po fjordovima i nafti mnogi nazivaju i 'otokom blagostanja'. Kako je živjeti i studirati u toj zemlji, otkriva nam Dalibor Pavlović koji je prije nekoliko mjeseci otišao na master studij u Oslo.

U Norvešku, točnije u Oslo, 25-godišnji Dalibor iz Ploča je otišao kako bi završio master studij financija. Prije nego je dobio stipendiju i otišao u Norvešku, imao je priliku studirati i u Njemačkoj gdje je prošle godine bio na razmjeni. Iako mu je studiranje u Njemačkoj bilo izvrsno iskustvo, kao prednost studiranja u Norveškoj ističe, prije svega, uvjete rada. 'Tu je sve prilagođeno studentu, od profesora koji su uvijek na raspolaganju do zaposlenika fakulteta i administracije. Svi su tu da ti što više olakšaju život. Na tebi je samo da učiš', kazao je.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti

Dalibor je u Norvešku otputovao zahvaljujući stipendiji koja mu pokriva cijelu školarinu i dio troškova života, dok se za ostatak mora sam pobrinuti. No, studenti su u mogućnosti pronaći dosta dobro plaćene poslove kojima se može pokriti dobar dio troškova života.'Uz par radnih dana tjedno, studentski posao ti može donijeti od 4.000 do 7.000 kuna mjesečno. Za mjesec dana uz smještaj, doduše u jednoj od jeftinijih soba koje koštaju 3.500 kuna, dovoljno je 7.000 kuna', kazao je.

Ono što ga je najviše iznenadilo u toj zemlji upravo su cijene koje su, u usporedbi s onima u onima u Hrvatskoj vrlo visoke, kako u trgovinama, tako i u restoranima i kafićima. 'Najjeftinija pizza je oko 100 kuna, a pivo od 0,33 l čak 40 kuna. No, uz njihova primanja to nije strašno. Mislim da je prosječna neto plaća oko 25.000 kuna', priča Dalibor.

'Sve je uredno i čisto, a Norvežani vrlo pristojni i skromni'

Kako bi obavio svakodnevne obveze, koristi javni prijevoz koji, kako kaže, nije savršen, ali je pouzdan. Autobusi voze svakih sedam minuta, a metro svakih 7-8 minuta, dok je noćni raspored nešto rijeđi. Ono što je zapazio jest da je sve vrlo čisto i uredno.'Ovdje se ne može dogoditi da je fasada zgrade oštećena ili nešto slično tome. Sve je tako uredno i čisto i sve izgleda novo', kazao je.

>> VIDEO Potpuno gol od žena tražio broj! Pogledajte što su napravile

Kada smo ga upitali kakvi su Norvežani, odmah nam je odgovorio da su vrlo pristojni, dragi i uvijek spremni pomoći. 'Nikada neće sami pristupiti i pitati je li ti potrebna pomoć, ali ako ih pitaš maksimalno će se potruditi', kazao je Dalibor te dodao da ga je najviše iznenadila njihova skromnost. 'Očekivao sam da će biti malo više 'hoch', dodao je.
Od Hrvata se razlikuju po mnogočemu, ali su, kako kaže Dalibor, u jednoj stvari isti – vole se opustiti i uživati. 'Sad je malo zahladilo, ali dok je bilo toplo, sve je bilo prepuno, terase kafića i restorana. Nemoguće je bilo pronaći mjesto , čak i ako se odvažiš potrošiti 80-90 kuna na kolač', priča Dalibor. Do sada je imao priliku upoznati dosta Norvežana i kada kaže da je iz Hrvatske, svi jako dobro znaju gdje je Hrvatska te da je poznata po divnoj obali.'Oduševljeni su našom obalom, a još više niskim cijenama u kafićima i restoranima', kazao je.

Na pitanje mislili se ipak vratiti u Hrvatsku ili svoju budućnost graditi u Norveškoj, Dalibor je kazao kako još uvijek ne zna hoće li ostati ili ne. 'Program studija traje dvije godine. Svašta se može dogoditi pa ću vidjeti. Ono što znam je da su svi uvjeti, osim klimatskih, u Norveškoj puno bolji', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene