Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Evo što je obilježilo tjedan na izmaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepolitičko sučeljavanje predsjedničkih kandidata, izlazak Radimira Čačića iz zatvora i prepucavanje premijera Milanovića i predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka samo su neki od događaja koji su obilježili tjedan.

Kada Vatreni zabijaju Hrvatska slavi na sebi svojstven način. Nisu Nikine dečke uplašile ni vlaga ni vrućina u srcu amazonske prašume. Pregazili su Kamerun, a naciju bacili u euforiju. Sada se čeka repriza u utakmici s Meksikom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Premijer poručuje 'Ja sam Zoran Milanović, nisam Khuen Hedervary'

Sve je spremno za spektakl Vatrenih: 'Hrvatska večeras pobjeđuje!'

'Meksiko sigurno pada', tako misle hrvatski navijači. Uz pobjedu se problemi i brige brzo zaborave. Malo veselja i optimizma, upravo je ono što nam svima najviše treba.

A ona druga, politička utakmica za Pantovčak još nije počela. No, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora retorika već kao da je izborna. 'Bit će on prvi predsjednik republike koji je trajao samo jedan mandat', rekao je predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

'Došlo je vrijeme da Kolinda smijeni kuhanu, pileću nogicu s Pantovčaka', tako pak je govorio Pero Čorić, glavni tajnik HSP dr. Ante Sarčević.

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, prvi je put otvoreno progovorila zašto se suprostavila Ivi Josipoviću te mu tako postala, zasad jedini ozbiljni protukandidat. 'Kada postanem predsjednica, neću šutjeti! Glavni i jedini razlog zašto ulazim i zašto dolazim jest poboljšanje stanja u Hrvatskoj', kazala je Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu.

'Bit će puno prilike da se konfrotiramo i komentiramo, mogu samo reći, dobrodošla', poručio je protukandidatkinji Grabar Kitarović predsjednik Rebublike Hrvatske, Ivo Josipović. I džentlemenske poruke zasigurno će se brzo promijeniti. Kada biračima ponude program.

Siniša Varga: Zdravstvo će ubuduće samo sanirati svoje gubitke

Novi su ministri srdačno dočekani i već u startu dali naslutiti da će mnogo toga raditi drugačije od svojih prethodnika. 'O svim pitanjima, uključujući i vjeronauk, građanski i zdravstveni odgoj, ja bi postupio malo drugačije' rekao je novi ministar znanosti obrazovanja i sporta, Vedran Mornar.

Pa će mu jedan od prvih poteza biti razgovor s biskupima na Kaptolu. A promjene čekaju i reforme, koje je smijenjeni Rajko Ostojić smatrao svojim najvećim zgoditkom. 'Sve pripremne radnje su napravljene tako da sad u drugom poluvremenu ove utakmice zabijemo tri gola i dobijemo tri boda, aš kao reprezentacija', rekao je Siniša Varga, novi ministar zdravlja.

Donedavni ministar financija, nije ih podržao. Slavko Linić je izabrao stranu. 'Sigurno da ću sada više biti oporba', najavio je Linić.

Imaju godinu i pol dana mandata dokazati mu suprotno, da mogu nešto učiniti u tako velikim sustavima.

Stipić: Protiv 'outsourcinga' prikupljeno 428.548 potpisa

'Sve uvode strane riječi, isto kao i outsourcing, samo što je drugačije upakirano u celofan', kazala je kuharica jedne osnovne škole, Biderka Barač.

Umjesto outsourcinga u Vladi imaju novu tuđicu, spin off. 24 tisuće kuhara, konobara, čistača, domara ipak neće preuzeti privatnici. Postat će zaposlenici nove, mega državne tvrtke.

'Najisplativije rješenje za državu i najmanje stresno za naše djelatnikee', objasnila je potpredsjednica Vlade, Milanka Opačić.

Za razliku od Vlade, sindikatima ne pada napamet odustati. Tvrde da imaju dovoljan broj potpisa za referendum. 'Jedino rješenje je da ostane stanje kakvo je sada, da ti ljudi ostanu na svojim mjestima', rekao je predsjednik sindikata 'Preporod', Željko Stipić.

Korak dalje otišli su i poslodavci, koji u novom planu ne vide uštede, već nove troškove. Pisali su i Europskoj komisiji.

Radimir Čačić o sukobu Slavka Linića i premijera Milanovića: 'Uvijek sam, osobno, više vjerovao premijeru Milanoviću'

'Ispričavam se što malo kasnim, ali vi koji me dulje poznajete znate da je to uvijek tako. Mislim da će vam uskoro biti i malo previše mojih izjava i nastupa', rekao je Radimir Čačić koji tek što je izišao na slobodu, željan je političkih izazova.

No, za nekadašnje suradnike, Čačićev je povratak ipak sporedna stvar.

'S njim nisam razgovarao jako, jako dugo', rekao je premijer Zoran Milanović.

Bivšem lideru prebjegli su mnogi, no u HNS-u ne vjeruju da će ih ugroziti. 'Imao je 2 puta šanse na čelu HNS-a i svaki je put srozao stranku između 1 i 2 posto rejtinga', rekla je predsjednica HNS-a, Vesna Pusić.

Iz zatvora piše bivši premijer. Ivo Sanader tvrdi da nije veleizdajica, kako ga predsjednik proziva, ali i da je u slučajevima Hypo, te INA-MOL osuđen bez dokaza. 'Presuda, prvenstveno u političkom smislu, pokazuje da je iza toga stajala cijela politička garnitura koja je i dalje aktivna, a to je HDZ. Nitko ne može reći da nije znao što se tamo događali', govorio je premijer Milanović.

A predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, mu odgovorio 'kolektivnu krivicu ne prihvaćamo'.

HDZ o Josipi Rimac: Ne želimo sudjelovati u igrokazu Ranka Ostojića

Pod istragom je kninska gradonačelnica. Blisku Karamarkovu suradnicu USKOK sumnjiči da je nezakonito došla do dijela imovine. I tako proračun oštetila za nešto više od pola milijuna kuna.

U svoju je obranu, gradonačelnica Knina, Josipa Rimac rekla kako je žrtva političkog progona.

Španjolska ima novog kralja. Najmlađi europski monarh, Felipe VI., krunu je preuzeo od oca, Juana Carlosa koji je abdicirao. Od mladog kralja, kojeg se za razliku od članova obitelji ne veže uz korupcijske afere, očekuje se da popravi imidž monarhije - kojom i nisu svi oduševljeni.

Turistički rezultati mogli bi biti obećavajući. Jadran je već krcat turistima. Na jugu Hrvatske sladili su se balkanskim delicijama. Svojim se turističkim adutima, Hrvatska posramiti neće.

Nudimo sunce, more i sve druge čari najljepše obale na svijetu. Dobro nam došlo, ljeto!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene