Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Evo što je obilježilo prošli tjedan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad kreditnog rejtinga, sastanak Pusić-Erjavec, gostovanje Judith Reisman, brončana medalja naših rukometaša- sve je to obilježilo tjedan koji je iza nas.

Maske su pale

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uz smijeh, šarenilo i karnevalsko ludilo – sve izgleda bezbrižno. Kamo sreće da možemo živjeti u fašničkoj republici bez briga i problema. U državi više nema mjesta skrivanju pod maskama.

'Budimo iskreni, ovo je slika Hrvatske!' poručio je ministar financija, Slavko Linić.

Kreditni rejting- 'smeće'

Kreditni rejting u očima još jedne agencije – opet je smeće. Hrvatsko se gospodarstvo ne oporavlja. Reforme nisu dovoljne, a čekaju nas novi rezovi i uštede.

'Vidimo kako završavaju oni koji idu prevelikom brzinom, a nemaju dovoljno dobre gume. Mi nismo bankari, nego smo političari', odgovorio je u svom stilu predsjednik Vlade Zoran Milanović.

I pred iseljenicima posegnuo za Biblijom

Pred hrvatskim iseljenicima u dalekom Čileu, premijer je opet posezao za Biblijom.

'Želimo da za nekoliko godina Hrvatska bude jedna od boljih država za biznis u EU. Znajte da ste u Hrvatskoj dobrodošli. Živjeli i Bog s Vama', poručio im je Milanović.

Sporna Vrdoljakova zahvala

Domaću političku scenu dodatno je usijala zahvala koalicijskog partnera poslodavcima. Ministru gospodarstva omaklo se ovo: 'Prvo zahvalnost što nam plaću dajete, što hranite svoje djelatnike, što nisu socijalno slučajevi', poručio je Vrdoljak s govornice. Ministru, koji je kasnije tvrdio da je krivo protumačen nisu, međutim, svi pljeskali.

'Doista je uvrijedio sve hrvatske radnike i građane. Pogotovo one hrvatske radnike koji primaju minimalnu plaću', odgovorio mu je predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Linićeva porezna kampanja

I odnose u koaliciji stavio je na kušnju. Odavno se razišao sa šefom financija, koji na turneji Hrvatskom promovira novi porez na nekretnine.

>> Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

Poruka iz Banskih dvora

I mijenja nogometna pravila igre za sportske klubove, pošteđene poreza.'Ne mogu biti u istom statusu Udruga ljubitelja ptica pjevica i Dinamo ili bilo koji klub, koji ostvaruje ovako velike profite prodajom igrača', kazao je ministar znanosti, Željko Jovanović, najavljujući oporezivanje.

Reakcija od Zdravka Mamića, nije izostala. 'Upućujem sve komplimente gospodinu Liniću i gospođi Čavlović Smiljanec. Želim im zdrav i dug život. Ako jednog dana ostanu bez posla, pozivam ih da dođu raditi u Dinamo,
jer su oboje sposobni', kazao je.

Bez konkretnog dogovora

Velika očekivanja, još veći ulozi. No, bruxsellski razgovori hrvatske i slovenskog šefa diplomacije – na konačan će dogovor još pričekati.

'Nama je u interesu da rješenje bude takvo da nitko nikog nije prevario, niti nadigrao', rekla je nakon sastanka ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić. 'Ovdje nije riječ tome da će netko profitirati na račun drugoga', dodao je njezin slovenski kolega, Karl Erjavec.

Oporba negoduje

Put do EU, Hrvatska bi mogla kupiti prebijanjem dugova Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama. Pitanje je hoće li i obje strane rješenje jednako zadovoljiti. 'Slovenija je sad u poziciji da ucjenjuje Hrvatsku, dovedeni smo pred svršen čin', smatra HDZ–ov Gordan Jandroković.

Buran doček

Stigla je, održala nekoliko predavanja, izazvala lavinu različitih reakcija.'Dolazim iz komunističkog okruženja, pa me čudi vidjeti indoktrinaciju', kazala je dr. Judith Reisman. No, početak predavanja nije se dopao dijelu studenata na Fakultetu političkih znanosti, pa i samom dekanu. 'Ma dajte, 20 godina je prošlo od komunizma', kazali su joj.

'Morate biti pristojniji, kao i naši studenti. Htio sam reći da imate mnogo predrasuda, jer mislite da su ova djeca odgojena u komunizmu', poručio joj je dekan Nenad Zakošek. Bilo je i onih, kojima se predavanje dopalo.

Kontroverzna predavačica

Za jedne ugledna američka komunikologinja i predavačica, za druge žestoka protivnica spolnog odgoja, u čijim kontroverznim stavovima ne vide znanstveno uporište. 'Pokrenete li ovaj program, obećavam vam da ćete vidjeti porast spolnih bolesti među djecom, kao i pobačaja', ponavljala je svoje stavove i u Saboru. Vladajući je nisu došli čuti. A HDZ, koji ju je u Sabor i pozvao – ispričao se. 'Postoji postoji i drugačija Hrvatska, koja je doista tolerantna', kazao joj je HDZ – ov saborski zastupnik, Davor Ivo Stier.

>> 'U Hrvatskoj sam imala problema zbog arogantnih pametnjakovića'

U drugom planu

S puno manje žara od američke gošće pričalo se o liječnicima s diplomom i bez posla. Javno se ne polemizira ni o slučaju, po drugi put pretučenog osnovnoškolca. 'Najmanje me 4 puta udarao glavom u zid', dio je dječakovog svjedočanstva.

Detalji bombaškog napada

'Katastrofalno koliko su nezreli i koliki su kreteni!', bio je jasan Ante Madunić, odvjetnik jednog od osumnjičenika. Obijest i dosada- nevjerojatan motiv šestorke osumnjičene za eksploziju u srcu metropole!

Sve su planirali tjednima, suludu akciju čak i uvježbavali. Očevid snimali. Otac je sina i njegove prijatelje, zlatnu vodičku mladež, podučio bombaškom napadu. 'To se ne smije događati, majko moja! I onda blage kazne!' komentirali su Vodičani.

Grad se ispričao Zagrebu. No, isprika ne pomaže jednom od uhićenih, članu HDZ–ove mladeži. 'Sigurno će snositi sankcije!', poručio je predsjednik HDZ–a, Tomislav Karamarko.

Odgođena deložacija- obitelj čeka pravna bitka

'Presretna sam jer sam s ove strane ograde', bila je prva reakcija Marije Cvjetković. Umalo su završili na ulici, ali je uz gromoglasnu potporu, sedmeročlana obitelj, deložaciju odgodila. Kuća im je prodana na dražbi. Kažu – nepravedno i mimo zakonskih pravila. Pravnu zavrzlamu, započetu prije 14 godina, sada trebaju ispraviti.

Platiš vodu- dobiješ zastavu

Platiš vodu – dobiješ zastavu. I to je kod nas moguće. Urednim platišama, Osijek daruje 30 tisuća hrvatskih zastava. Novac nije upitan. Kažu, dobro posluju.

'Ljudi bi izvjesili svoje zastave, a nemaju!', tim je riječima osječki gradonačelnik, Krešimir Bubalo, pravdao potez tamošnjeg Vodovoda.

Slučajno ili ne, barjake dijele baš pred lokalne izbore. Od njih ne odustaje ni Anto Đapić, kojeg je gradonačelnička kandidatura stajala članstva u HSP–u. Izbačen je! 'Ali ne i iz političkog života Hrvatske', uzvratio im je bivši predsjednik HSP– a.

Dačić traži odgovorne

Srbijanski premijer traži krivca za intervju u kojem je nasamaren. Razgovor s voditeljicom bez donjeg rublja naziva namještaljkom, a sebe žrtvom skrivene kamere.

Putinov ljubavni život

Svjetski mediji bruje o preljubu ruskog predsjednika. Putin je, navodno, dobio kćer s bivšom gimnastičarkom. Suprugu mjesecima skriva od javnosti.

Povod za prosvjed- godinama isti

U Ateni ponovno kaos! Grčke su ulice zbog mjera štednje, poprište žestokog sukoba. Izlaz iz krize nude im i katarski ulagači.

Brončani 'kauboji'

Treći put okićeni svjetskom broncom! Tko je podbacio u Španjolskoj i jesu li kauboji mogli bolje? Sve to manje je važno, s ovakvim sportskim uspjehom. Nastavimo li, još ćemo dugo biti u vrhu. Uskoro u novoj žetvi na sjajnije medalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene