Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europarlamentarci

Plaća od 8000 eura: Što će naši zapravo raditi u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro će i sami građani moći izabrati koga žele poslati da zastupa hrvatske interese u Europi. Na izborima za europarlementarce birat ćemo 12 zastupnika. Kada će točno biti izbori - odlučit će predsjednik Ivo Josipović. Konzultacije je najavio ovog tjedna.

S prvima danima u Europskoj uniji i hrvatski će zastupnici sjediti u Europskom parlamentu. Izabrat će ih građani. Kada? Još se ne zna. ' Bilo bi dobro da što prije svi saznamo za te izbore kako bi se što bolje mogli pripremiti za te izbore', kazao je Dragan Zelić iz Gonga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Tihomir Cipek, politički analitičar Za Dnevnik Nove TV Tihomir Cipek o zadnjim danima kampanje: "Nije bitna melodija, bitno je da imate gromki početak. Milanović je dobio gromki kraj, ali to nije odjeknulo"

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavila je kao mogućnost travanj. No, zadnju će imati predsjednik koji određuje datum, a on će sa svim stranama tek obaviti konzultacije. Oporba i vladajući podijeljeni oko mogućnosti povezivanja europskih izbora s lokalnima, baš kao i nevladine organizacije i analitičari.

'Mi smo predložili da ti izbori budu u šestom mjesecu, međutim, naravno da se ti izbori mogu održati i s lokalnim izborima, ali onda stvarno treba imati na umu sve tehničke i proceduralne stvari', kazao je Zelić.

>> Izbori za Europski parlament mogući već u travnju

'Čini mi se da bi bilo ipak bolje da se ti izbori održe u isto vrijeme tako da ljudi naprosto izađu na te izbore. To je jedini način da ih se zapravo educira', kazao je Tihomir Cipek, politički analitičar.

Vremena smo, poručuju anlitičari, ionako već dovoljno potrošili, a u tom slučaju i ušteda je najmanje dvadesetak milijuna kuna. Građani će na biralištima moći zaokružiti listu, ali i ime zastupnika kojeg žele. Europski parlament ima ukupno 754 zastupnika. Hrvatskih će biti 12 i radit će za plaću od 8.000 eura.

'Plaće europskih zastupnika jesu visoke. No, život i u Bruxellesu je skuplji', kazala je Tanja Vrbat, promatračica u Eurospkom parlamentu.

Prije manje od godinu dana u Europski parlament smo poslali i svoje promatrače. Oni znaju da je posao zastupnika izazov, ali i da će se morati dokazivati. 'Morat će se nužno specijalizirati za neko područje rada, oni će tako sukladno svojim zanimanjima i onim što smatraju posebno bitnim organizirati, recimo, što nije praksa u Hrvatskom saboru, konferencije, diskusije, okrugle stolove i imat će za to prilike', dodala je Vrbat.

Definitivno bi trebalo imati na umu da su to oni koji radom i znanjem zaslužuju takvu priliku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene