Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koga odabrati?

Evo koliko je moguće uštedjeti na struji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niža cijena struje, koju je HEP najavio za kućanstva, nije iznenadila konkurenciju, koja se već nižim ponudama bori za svakog hrvatskog potrošača. I dok svi oni tvrde da su njihove ponude najpovoljnije - provjerili smo mogu li i koliko građani uštedjeti na toj stavci kućnog budžeta.

Klima uređaj, perilica za rublje, ali i perilica za suđe su na struju. Samo prošli mjesec Kseniji su kućanski aparati 'progutali' 370 kuna. Uplatnice, koje za kućanstva stižu iz HEP-a, velik su izdatak za kućni proračun.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Provode se izvidi USKOK provjerava kako je šef HEP-a Barbarić dobio struju na Hvaru Struja, ilustracija - 2 nakon olujnog nevremena Bez struje još uvijek oko 300 kućanstava u Slavoniji: Najviše je pogođenih u Kutini, Pakracu i Slavonskom Brodu

'Nama su drastično porasli računi. Ovu smo zimu osjetili, pogotovo jer se grijemo na struju. Zaista nam se smračilo kada smo vidjeli račune i obračune', kazala je Ksenija Mezgec Joka.

No, struja, koju joj isporučuje državna tvrtka, mogla bi pojeftiniti za nešto više od 6%. 'Zavisi o profilu vaše potrošnje. Taj popust nudima za 2,3 milijuna korisnika bez potpisivanja novog ugovora', kazao je predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić. Odobri li to HEP-u agencija HERA, Ksenijin bi mjesečni račun bio umanjen za oko 23 kune.

Konkurencija ništa ne prepušta slučaju. 'Dali smo obećanje da ćemo uvijek imati najpovoljniju ponudu. Naš plan je bio ove godine 20.000 korisnika, sljedeće 50.000. Sada smo iznad plana', kazao je Predrag Šeatović, regionalni direktor tvrtke Gen-I.

>>
Konkurencija odgovara: Ako HEP i pojeftini i dalje ćemo imati niže cijene!

Uštede jamči i njemački opskrbljivač električne energije. 'Oni koji su do sada potpisali ugovor i koji će to tek učiniti, imat će i dalje najpovoljnije cijene na tržištu sigurno godinu dana, nakon toga ćemo vidjeti', kazao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energija.

Brojnim popustima, međusobni suparnici , mame potrošače. Postane li njihova korisnica, pojeftinjenje u slučaju naše sugovornice, izgledalo bi ovako (ovisit će i o tome na koliko bi ugovor bio potpisan):

GENI-I

370 KN - 12,5% = 323,75 KN
RWE Energija
370 KN - 5% = 351,50 KN (12 MJ)
370 KN - 7% = 344,10 KN (24 MJ)
370 KN - 10 % = 333 KN (36 MJ)

Napon na tržištu struje sve je jači. Ministar gospodarstva uvjeren da će se nacionalna kompanija izboriti za svoj dio kolača, a o dugoročno nižim cijenama nije želio govoriti.'Što vi mislite? Da živimo u socijalizmu', dođe Staljin i kaže sve će biti jeftinije i skuplje, tržište govori, Danas je hidrologoja dobra, tarifni sustavi kažu da su troškovi niži nego su bili, može se pojeftiniti. To je jedino pojeftinjenje struje u zadnje 23 godine', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vlada, koja ovakav potez sada pozdravlja, lani je od HEP-a tražila poskupljenje struje na račun građana. I to za 22 %. Potpredsjednik Vlade tada je to kritizirao. 'Stojim iza svake izgovorene riječi', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. U cijeloj priči, zasigurno će profitirati, potrošači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene