Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema nulte stope

Evo koliki ćemo PDV plaćati kada uđemo u Europsku uniju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u Europsku uniju, što je za 4 mjeseca, na snagu stupaju europska porezna pravila - nema nulte stope PDV-a. Na kruh i mlijeko već je ukinuta, a Vlada sutra Saboru šalje i konačnu poreznu sliku - na koji ćemo proizvod plaćati koliko.

Imamo tri stope PDV-a, imamo činjenicu da s dolaskom nove vlasti praktički imamo i 25-postotni PDV, ali zbog europskih direktiva više nema nulte stope PDV-a. Ono što Europa dopušta svakoj državi je najniža stopa od 5 posto.

>>
Hoće li udžbenici i knjige poskupjeti zbog PDV-a?

S 5 posto su oporezovane knjige za školu, obične knjige, školske i predškolske, većina lijekova, odlazak u kino, dnevne novine ili, primjerice, kruh i mlijeko. Uvedena je i međustopa od 10 posto s kojom će se plaćati šećer, žitarice, ulje i još jedan dio prehrambenih proizvoda, ali i hotelski smještaj - polupansion, noćenje. Najveći dio te stope se odnosi na ugostiteljstvo i zapravo je napravljena najveća korist tom sektoru.

Država je stalno tvrdila da je rasterećivala poduzetnike, poslodavce i privatni sektor. Vladinom projekcijom u 2013. godini, država se odrekla 500 milijuna kuna, a u 2014. milijardu kuna.

Najveći dio tih sredstava država je praktički dala turističkom sektoru. No, tu nije kraj, s prvim srpnja ukida se najveći dio carina na europske proizvode, primjerice na odjeću, parfeme, kozmetiku, slatkiše i tu će pasti dio cijena svima nama kada uđemo u Europsku uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene