Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke poduzetnika

Evo koji su najveći problemi u poslovanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina poduzetnika na Proinvestu s jednako toliko problema.Žale se da je poslovna klima teška i ne dijele optimizam vladajućih.

 Kažu da nema investitora za hotelsku izgradnju, da 6 do 8 mjeseci traje zaštita u Hrvatskoj, dok na području cijele Europe traje tri mjeseca, ministarstvo graditeljstva se odbilo očitovati Kažu da ne mogu dobiti kredite od domaćih banaka te da ne mogu provoditi nabave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Konferencija o investicijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar Horvat obećao promjene Strani investitori i bankari nisu štedjeli Vladu: "Imaju sve alate u rukama i reforma je zapravo stvar njihove volje"

Žale se da je poslovna klima teška i ne dijele optimizam vladajućih. 'Treba puno poraditi na reformi javnog sektora u što kraćem roku stvoriti uvjete u kojima se isplati poslovati', kazao je Ivica Mudrinić iz HUP-a.

Direktor tvrtke Primako šped, Petar Šimić je pak kazao da su poduzeća nekonkurentna upravo zbog velikih troškova države. 'Počevši od doprinosa na plaću, pa nakon toga poreza na dobit, a sad imamo i taj porez na isplatu dividende', dodao je.

Više od petsto neporeznih nameta loše utječe na poslovanje. 'Tih 245 su 2008. godine koštali oko 12 milijardi kuna godišnje. Znači, danas možemo pretpostaviti ako ih je petsto da je možda i taj iznos isto toliko povećan', kazao je Anny Brusić iz HUP-a.

Vladinu pomoć očekuju i hrvatski izvoznici. 'Za dugoročni razvoj, dugoročni rast i smanjenje zaduženosti jedino rješenje je izvoz', kazao je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Najveće probleme istaknuli su u anketi. Prvi je nelikvidnost i rokovi plaćanja, zatim loši uvjeti financiranja, administracija, tržište rada te porezi i ostali nameti. 'Za godinu dana nadam se da ćemo je ponoviti pa ćemo vidjeti koliko smo se odmakli. Ja se nadam da će biti još bolje', kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade. S obzirom na količinu problema, vladu čeka naporna godina.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene