Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova radna mjesta

Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju otvorit će se tržište novih radnih mjesta.

Student Davor Sagner - Bajgot jedan je od 10 posto mladih koji svoju karijeru vidi u inženjerskim zanimanjima. I nije pogriješio, jer upravo to je jedno od traženijih. 'Dobio sam kao programer pripravnik priliku iskazati se. Malo je nezahvalno tražiti uvjete koji su vani. Volio bih ostati u svojoj zemlji, volio bih ostati u Hrvatskoj, kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prikaz lošeg stanja Pogledajte koliko zarađuju liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj, a koliko u ostatku svijeta Slika nije dostupna Analiza zanimanja Jeste li i vi među sretnicima?

ICT sektor u Hrvatskoj, ali i Europi stalno traži mlade ljude. U početku nisu potrebna velika ulaganja. Dovoljno je tek računalo spojeno na internet i softverske aplikacije. Uvjeti odlični.

'Dakle, plaće koje su dosta iznad prosjeka, a posao je vrlo interesantan. Vrlo često uključuje dodatna usavršavanja, fleksibilno radno vrijeme i mogućnosti napredovanja. Međutim, svejedno još imamo taj problem da ih trebamo privući nekako da vide svoju karijeru u inženjerskim zanimanjima', kazao je Hrvoje Balen s Visokog učilišta za primijenjeno računarstvo.

Top pet najtraženijih zanimanja u Europi trenutno su liječnici, medicinske sestre, inženjeri elektrotehnike i strojarstva, fizioterapeuti te inženjeri građevine.

>>
Edukacijom o fondovima EU do mogućeg radnog mjesta

Ivana Jurić je medicinska sestra i tek je danas je prijavila da je nezaposlena. 'Optimistična sam, mislim da ću naći posao, trudim se', kazala je. U Hrvatskoj trenutno ima 8.424 slobodna mjesta. Trenutno se najviše traže sezonski radnici, ali i komercijalisti, medicinsko osoblje, te profesori matematike i stranog jezika.

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju - otvorit će se znatno veće tržište rada. 'Trenutno ih je negdje oko 1,3 milijuna radnih mjesta koja su otvorena u Europi i negdje oko tisuću životopisa na tim eures mrežama', kazala je Irena Bačelić, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i selekciju.

U ministarstvu rada zadovoljni su što će se mnogo toga promijeniti. Postajemo dio velikog tržišta sa preko 500 milijuna ljudi i normalno da su šanse otvorene', kazala je Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Šanse su doista orvorene, osim ako neka zemlja ne odluči ograničiti slobodu kretanja rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene