Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pretilosti učenika

Evo koja hrana se izbacuje iz osnovnih škola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrenovke, paštete, margarini i gazirana pića moraju biti izbačeni iz jelovnika osnovnih škola, odredilo je Ministarstvo zdravlja.

Razlog je sve veći broj pretile i bolesne djece, a uvođenjem zdrave hrane u škole, Ministarstvo želi spriječiti taj negativni trend. No, prehrambene se navike stječu od malih nogu pa tako u riječkim vrtićima već godinama na jelovniku nema nezdrave hrane.

>>
VIDEO: Hrana koju će vaše dijete sigurno pojesti!

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Za zdrave prehrambene navike odgovorne su odgajateljice koje i svojim primjerom potiču djecu na zdravu prehranu. 'Djeca su ovdje pet dana u tjednu, imaju pet zaista kvalitetnih i dobrih obroka i mislim da je to dobra baza za njihovu budućnost, a sad ono što se malo kod kuće prošvercaju ne škodi', rekla je Maša Basara, odgajateljica dječjeg vrtića 'Rijeka'.

No, štetili su nekadašnji jelovnici kojih se sjeća Slavica, dugogodišnja vrtićka kuharica. 'Pred tridesetak godina pripremali smo, recimo, pomfrit, mesne paštete, hrenovke', prisjetila se kuharica Slavica Ivanović.

Sve je to davno izbačeno iz vrtićkog jelovnika. 'Bijela kava, svježi sir i vrhnje za doručak, za voće je bila kruška, za ručak je bila pileća juha s rezancima, rižoto od piletine sa zelenom salatom', nabrojala je hranu s menija Gordana Novak, medicinska sestra dječjeg vrtića 'Rijeka'.

S vremenom i roditelji su se naučili na takvu, zdraviju prehranu pa većina svojim mališanima sve rjeđe kupuje brzu, masnu i preslatku hranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene