Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veljača prevrtljivica

Je li zima 'dala svoje'? Evo kakvo nas vrijeme očekuje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske u nedjelju je bio pravi proljetni dan. Čak i tamo gdje nije bilo sunca, bilo je toplo.

Izdvojili smo pet najviših zabilježenih temperatura poslijepodne. U Slavonskom Brodu bio je 21 stupanj. Slijedi Osijek s 20. Daruvar s 19 kao i Karlovac te Zagreb.

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Slika nije dostupna Danas 12:02 - počelo je proljeće!

Ove za veljaču visoke temperature - građanima su itekako godile. Pravo proljetno vrijeme i neradna nedjelja mnogima su bili idealna prilika za boravak na otvorenom, odmor i uživanje - i na Jadranu i u unutrašnjosti. 'Malo smo izišli van. Zima je bila bezvezna, ali evo, sad je ipak malo ljepše', rekla je Gordana iz Zadra.

Oživio je i zagrebački Bundek. Sretni su i u Varaždinu, mada su sunce prekrili oblaci. U Opatiji su uživali najmlađi. Vrijeme kao stvoreno za dječju karnevalsku povorku.

Stabla su procvjetala još prije mjesec dana, no ove visoke temperature prirodi, čini se, sada više odgovaraju. Kao i onima koji uživaju u ugođaju ranog proljeća.

Pred nama je NAJTOPLIJA godina ikad?!

Lijepom vremenu ovoga je mjeseca prethodio led, potom obilne kiše. Veljača je poznata kao prevrtljivica. No da je i za takvo svoje ime prevršila mjeru, smatra naš poznati meteorolog Milan Sijerković. Pitali smo ga: je li velikim promjenama, kao i zimi, došao kraj.

'Doživjeli smo jedno zatopljenje koje nalikuje proljetnim danima. Na sreću ovih dana, bez nekih drugih popratnih pojava koje bi izazvale nevolje. Sljedećih dana očekuju se još dva prodora vlažnijeg zraka, jedan sutra, drugi u četvrtak, ali sve u svemu možemo reći da se vrijeme pomalo smiruje. Možemo zaključiti da je u prvoj polovici veljače temperatura bila zamjetno viša od prosjeka, čak i 5 stupnjeva iznad prosjeka, a količine oborina bile su također iznad prosječne. Gjdgdje čak i 7 puta više nego uobičajeno.

Mnoge zanima hoće li se to tako nastaviti do kraja veljače. Ja bih rekao da donekle hoće. Naime do kraja veljače zadržat će se razmjerno toplo vrijeme možda ne toliko toplo kao dosada, ali toplije od prosjeka, a i oborine će biti obilnije. Nakon toga, u ožujku u prvoj polovini, vrijeme će biti prosječno, proljetno uobičajeno. Eto tako izgleda svršetak zime i početak proljeća. Premda ja nisam siguran da je posve isključeno pokoje kratkotrajno pogoršanje vremena koje može donijeti i snijeg i temperature ispod ništice. Može se očekivati i malo lošeg vremena, ali sve u svemu ide na bolje i na ljepše', kaže Sijerković.

Evo što nas čeka sljedećih dana. Kao prvo, sa zapada nam se približava novi poremećaj, no tlak zraka je i dalje povišen pa ova promjena neće biti nešto osobito izražena. Idućih dana vrijeme će biti promjenjivo.

U ponedjeljak ujutro, u središnjim i gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno, povremeno s kišom. U Slavoniji, a posebno u Dalmaciji bit će nešto sunčanije te uglavnom i suho. U unutrašnjosti će puhati sjeverac i sjeveroistočnjak, a na moru umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura: na kontinentu od 5 do 8, a na moru između 9 i 13 stupnjeva.

Poslijepodne u kopnenom području promjenjivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, većinom slabom. Više oblaka bit će na zapadu. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pri čemu će i osvježiti. U središnjim krajevima će se tako mjeriti od 8 do 11, a na istoku između 11 i 14 stupnjeva.

U nastavku tjedna očekuje nas djelomice sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Potkraj srijede te u četvrtak stići će nam i još jedno prolazno naoblačenje s kišom. I na Jadranu će idućih dana biti djelomice ili pretežno sunčano te dosta toplo. Sa srijede na četvrtak i ovdje je moguće malo kiše. Puhat će većinom jugo, a u četvrtak bura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene