Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi model

Evo kako su u Skradinu zaustavili iseljavanje iz svog zaleđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina hrvatskih sela bori se s padom nataliteta i iseljavanjem mladih. No, negativnim trendovima vodstvo grada Skradina suprotstavilo se novim idejama. Da bi zaustavili izumiranje svog zaleđa, novim stanovnicima darovali su zemljište i materijal za izgradnju kuće, a rezultat je nadmašio očekivanja.

Od miješalice do budućeg trijema na kojem uživa obitelj Petković - svoji na svome. 'Zadovoljni smo, prezadovoljni što smo došli danas-sutra do svoga', kaže Branka Petković iz Ićeva. 'Najviše mi se sviđa to što imam lijep pogled', kaže Lucija Petković.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju Valentina Baus - 2 Podaci Eurostata Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

Da bi pogled bio još ljepši, Lucijin otac dovršava vanjske radove na kući. I to mu je jedini financijski teret. Za zemljište, kao ni za građevinski materijal, nije se morao brinuti. 'Dobrih 90-95 posto sam dobio', kaže Ante Peković.

>> Egzodus u Slavoniji: Zbog nezaposlenosti iselilo 80.000 stanovnika!

Uz njegovu, još je 20 obitelji dobilo poticaj i skrasilo se u skradinskom zaleđu. 'Oni su dobili građevinski teren, komunalno opremljen, dobili su projektnu dokumetaciju, građevinsku dozvolu i dobili su od države građevinski materijal plus 15.000 kuna', kaže gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić.

Jedina obaveza novih stanovnika je izgraditi kuću i ostati živjeti u malenom Ićevu. Novi beton gotovo se ne prestaje miješati pa zato i Ivan ponosno pomaže sinu u izgradnji kuće. 'Napravili smo molbu, poslali normalno i imali smo takvu sreću, takav loto da je jedan dan zazvonio telefon i dobili smo. I onda opća radost i zadovoljstvo', kaže Ivan Dajak.

Zadovoljstvo dijeli i gradonačelnik. Nekad izumiruće Ićevo dobilo je gotovo 90 novih stanovnika. 'Što je najbitnije od svega, od tih 87, imamo 47 djece. I to je uspjeh ovog projekta', kaže Nediljko Dujić.

A lopata s betonom trebalo bi biti još jer u zaleđu Skradina nadaju se i novim domovima.

Hrvatska sela još uvijek čekaju bolje dane

Inače, hrvatska sela još uvijek čekaju bolje dane. Da je tome tako, dovoljno govore brojke prema kojima je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila oko 150 tisuća stanovnika. Slikovito rečeno - to je cijeli grad veličine Rijeke!

A upravo su sela izgubila najviše i to se vidi, primjerice, i u zadarskom i šibenskom zaleđu, kao i u cijeloj Dalmatinskoj zagori. Stanovnici kažu da se odlaskom mladih gubi i životni standard - zatvore se škole, ambulante, trgovine i život postane uistinu težak.

Srećom, svijetli primjeri poput ovog iz Skradina dokaz su da perspektiva ipak postoji. Dovoljno je pružiti uvjete za stanovanje, a naravno i poticati otvaranje novih radnih mjesta, čiji je cilj upravo ostanak mladih ljudi u selima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene