Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za dobru stvar

Znate li gdje završi oduzeta hrana na Carini? Evo odgovora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Caritas je ove godine podijelio rekordan broj obroka. Gladnima su iz mjeseca u mjesec osiguravali toplo jelo. Dio obroka osigurala je Carina. Oni su odlučili početkom godine sve voće, povrće i ostale proizvode koje su oduzeli švercerima, a mogu im dobro doći - proslijediti Caritasu.

Posljednje dvije godine po svježi kruh i hranu Dubravka Blažinić odlazi u socijalnu samoposlugu. "Ima tu voća i jogurta za djecu što si u normalnim uvjetima ne bi mogli priuštiti", kaže ona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Zaštitari na aerodromu ostali u šoku kada su ugledali rendgenske snimke kovčega: Toliko novca nisu vidjeli u svojem životu Carinici pronašli vučju kožu s glavom stigla i kazna FOTO Zaustavili auto pa pronašli trofej: Carinici zaplijenili vuka

"Jabuke su bolje nego one iz dućana, vjerojatno su domaće, nisu špricane, mandarine su bile savršene koje smo dobili za zimnicu", ističe Dubravka. A dio hrane na policama socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja je roba koju je zaplijenila carina.

"U ovoj godini smo dodijelili 73 tone različitog voća i povrća, hrane koja je lako pokvarljiva i mora se dodijeliti odmah", napominje Denis Vukojević, inspektor 2. vrste mobilne jedinice Carinske uprave. Prodaja bez potrebnih dozvola, ili krijumčarenje preko granice - neki su od prekršaja zbog kojih carinici hranu, ali i odjeću prosljeđuju Caritasu, pučkim kuhinjama ili dobrotvornim organizacijama.

To je tek dio robe koji su zagrebački carinici zaplijenili od ovoga ljeta. Jedin dio robe već je proslijeđen dalje, poput poplavljenima u Gunji, i važno je napomenuti kako se u ovom skladištu čuva samo nekvarljiva roba poput odjeće i obuće, dok se hrana proslijeđuje dalje u prva 24 sata.

"Proslijeđujemo robu dalje, hranu, voće i povrće, i druge stvari, odnosno odmah kvarljivu robu, a tekstil, odjeću, deke to poslije prekršajnog psotupka koji slijedi, nakon oduzimanja robe", kaže inspektor Vukojević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene