Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vuna ne mora više biti zagađivač okoliša

VIDEO Odlična ideja za zaradu na vuni! Ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na godinu je se baci više od 1.000 tona, stočari je ne mogu spaliti, niti se razgrađuje. Vuna je umjesto korisnog materijala zagađivač okoliša, a kako je iskoristiti, dosjetio se inovator iz Iloka. No, za svoju odličnu ideju treba početni kapital.

U društvu svojih ovaca Frano Ramljak iz Korenice provodi i dane i noći. 'Posla ima i za mene i za cijelu obitelj cijelu godinu. Mora se obilaziti stado, dežurati, i tako', rekao je Ramljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prevrnuo se kamion Poginulo više od 300 ovčica, ispale iz vozila Slika nije dostupna Grozni prizori usred sezone FOTO Čitatelja: Pored otoka Ugljana pronađeno ilegalno groblje ovaca

No problem nastaje kad ovce daju svoje. Gomile vune sve češća su scena i na njihovom pašnjaku, pa su je spremni dati nekome i badava.

Rješenja se dosjetio Damir Remenar iz Iloka. Osmislio je stroj za ekološko pranje ovčje vune, samo vodom i bez kemikalija. 'Ako postoji interes da se zbrine vuna u Hrvatskoj, treba tri puta veći stroj od onog koji imam. 70, 80 tisuća eura bi trebao', kaže Remenar.

Na Cresu muku muče s 15 tona vune godišnje!

I upravo za to bi ju primarno koristio. 'Izolacija od ovčje vune je jedna od najkvalitetnijih izolacija. I ja bi sa pranjem ovog stroja postigao cijenu da je ona oko 30-ak kuna po kvadratnom metru', kaže Remenar.

U Hrvatskoj ima oko 600 tisuća ovaca, a godišnje se baci više od 1.000 tona vune. Umjesto na smetlištima, Damir je želi u podovima, zidovima, tavanima. Još da se organizira i otkup, osim Damira, na vuni bi mogli zaraditi i Frano i ostali poljoprivrednici. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene