Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Torbe, naočale, parfemi...

Evo kako prepoznati krivotvorinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imitacija skupocjenih torbi, sunčanih naočala i satova sve je više na hrvatskom tržištu. Istražili smo može li se prepoznati krivotvorina i kako.

Blještavi satovi, markirane torbice, novčanici - sve se kopira, sve se i prodaje. Problem je što se krivotvori sve veći broj proizvoda koji se može naći na tržnicama, ali i u trgovinama. Prva sumnja trebala bi biti cijena. 'Ako kupujete jednu markiranu majicu po 50 kuna, to bi vam trebao biti signal da to vjerojatno nije original', kazao je Ivan Mijatović iz Odjela za gospodarski kriminalitet.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Jedan od kriterija, primjerice kod torbe, oznaka je robne marke koja ne smije biti prelomljena na rubovima, nego mora biti u cijelosti. Iako, danas su doskočili i tome.

>> Probajte prepoznati krivotvorenu novčanicu eura!

Je li nešto original ili krivotvorina, danas je doista teško otkriti, no moguće je otkriti s parfemima. Dovoljan vam je samo ključ od automobila. Ukoliko zagrebete po slovima koje se nalaze na bočici parfema, s obzirom na kvalitetu, slova bi trebala ostati u potpuno istom stanju. Ukoliko je riječ o kopiji, slova će nestati.

Prošle godine policija je najviše oduzela krivotvorenih satova. Slijede sunčane naočale, sportska odjeća, torbe pa majice. Krivotvorine u Hrvatsku stižu iz Kine, Hong Konga i Turske. Najviše u poštanskom prometu, a najveće količine preko luka Rijeka i Ploče i carinske ispostave Bajakovo.

'Krivotvoreni proizvodi su u današnje vrijeme u tako dobrom stanju da je čak i stručnjacima koji se bave stručnim pregledima ponekad vrlo teško utvrditi razliku između krivotvorine i originala', kazao je Mijatović.

Sva krivotvorena roba uništava se o trošku osobe kod koje je pronađena, kojoj se naplaćuju i sudski troškovi. Za ovo kazneno djelo predviđena je i kazna od 3 godine zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene