Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već nakon 10 dana

Evo kako nam video igre pomažu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog otkriva kako se orijentacija može izvježbati i o čemu ona ovisi.

Muškarcima je gotovo pitanje časti znati gdje se točno nalaze. Jer istraživanja kažu: oni se bolje snalaze u prostoru od žena. Novinarka Provjernog uzela je kartu u ruke kako bi testirala tu tvrdnju i to – orijentacijskim hodanjem. Njezin protivnik bio je Marko, a zadatak je bio u što kraćem vremenu stići do cilja prolazeći pri tome sve kontrolne točke.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad."

Ako vam je orijentacija u prostoru slaba točka, bitno je znati da je možete popraviti! To je moguće već nakon deset dana intenzivnog igranja video igara, kako su pokazala istraživanja. ''Centar za prostornu orijentaciju nalazi se u dijelu mozga koji se naziva hipokampus, a guste neuronske veze među različitim dijelovima mozga omogućuju nam da se snalazimo u prostoru'', objasnio je psiholog dr. Breintenfeld.

Traženje adrese je jedna strana priče, a davanje uputa nekome tko adresu traži već je sasvim drugi problem, naročito ako poznajete put o kojem govorite. Zbog toga je, smatraju psiholozi, davanje razumljivih i preciznih uputa nimalo lagana zadaća. Jer poznavanje strana svijeta i orijentacija što je lijevo, a što desno nisu vještine koje su nam prirođene, već smo ih naučili.

Tko je pobijedio u orijentacijskom hodanju i zašto su muškarci došli na glas snalažljivijeg spola - pogledajte večeras u Provjerenom u 22:05!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene