Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuće za odmor

Evo kako možete ZARADITI na nekretnini koju ne koristite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako relativno nov pojam u Hrvatskoj, kuće za odmor mogu biti dodatan izvor prihoda ukoliko imate nekretninu kojom se ne služite, ili je ne koristite često.

Jednu takvu nekretninu, točnije vikendicu u Donjoj Stubici, u kuću za odmor preuredio je Luka Horvat. Sada je iznajmljuje i domaćim i stranim turistima. 'Sve je počelo jednim razgovorom na kavi prije nekih godinu i pol dana. Moj brat, prijatelj i ja započeli smo temu o tome kako bi bilo dobro pokrenuti neki vlastiti biznis, nešto čime bi se možda mogli baviti i u budućnosti. Došli smo do nekoliko ideja, ali za sve nam je bio potreban početni kapital pa nam je tako sinulo da bi možda mogli krenuti s iznajmljivanjem naše vikse. Naravno, trebali smo prije odobrenje roditelja, ali kad je i to došlo, onda smo se primili posla', ispričao je Luka koji iznajmljuje kuću za odmor 'Eko kuća Horvat'.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Siva ekonomija u turizmu siva ekonomija u turizmu Dio iznajmljivača prolazi mimo zakona, država ostaje bez milijuna: "Inspektora je premalo da bi se svima ušlo u trag"

>> Hrvatska među 8 najpoželjnijih odredišta za odmor!

Taj oblik turističkog smještaja u Hrvatskoj se, kako za Dnevnik.hr kaže Nedo Pinezić, predsjednik zajednice obiteljskog smještaja i turizama Hrvatske gospodarske komore, javio tek u posljednjih 15-ak godina. Ali bilježi velik rast kako od strane domaćih tako i stranih turista. 'Strani su turisti prepoznali Hrvatsku kao poželjno odredište za provođenje godišnjeg u kući za odmor', tvrdi Pinezić.

Potvrđuje to i Luka koji kaže da su za 'Eko kuću Horvat' zainteresirani gosti iz cijelog svijeta, pa su tako imali goste i iz Meksika. Osim toga nedavno su imali zanimljivu anegdotu i s Francuzima. 'U goste su nam nedavno došla tri starija para iz Francuske, točnije Bordeauxa. Sve je bilo super dok nas nisu pitali imamo li aparat za kavu. Kako smo im odgovorili da nemamo, tako je odmah nastala pomutnja i vidjelo se na njima kako ih je to zabrinulo. U tom trenutku nismo znali što ćemo napraviti, ali po povratku kući sjetili smo se kako možemo u dućanu, koji je radio još nekoliko minuta, uzeti aparat za kavu i odnijeti im ga kao iznenađenje. Bili su oduševljeni te su svi počeli spontano pljeskati', ispričao je Luka.

Ponude kuća za odmor javile su se u nakon Drugog svjetskog rata u Europi, prvo u Francuskoj, a kasnije i u ostalim državama, kako bi se revitalizirali ruralni dijelovi. Nedo Pinezić Međutim, takav vid smještaja još uvijek ne zauzima veliki udio u hrvatskom turizmu. 'Radi se o manje od deset posto ukupnog turističkog smještaja', rekao je Pinezić. Da bi spadao u kategoriju kuće za odmor, objašnjava, smještaj ne smije imati kapacitet veći od 20 kreveta.

Što se tiče iskustva s administracijom prilikom dobivanja potrebnih dozvola za iznajmljivanje prostora, Luka kaže da se nije susreo s velikim komplikacijama: 'Srećom, nije bilo većih problema oko početne papirologije pa smo kroz kratko vrijeme (oko dva mjeseca) dobili dozvolu za iznajmljivanje. Međutim, kako to kod nas biva, nije sve išlo tako glatko. Bilo je određenih poteškoća oko administracije u daljnjem tijeku rješavanja papirologije, pa je trebalo još par mjeseci kako bi dobili sve papire i pribavili sve što je potrebno za pokretanje posla.'

Ukoliko imate nekretninu kojom se ne koristite, a možete je i urediti, dobro je znati da nisu poželjne samo one koje se nalaze u velikim centrima. Mnogi gosti koje traže kuću za odmor, preferiraju da se ona nalazi u mirnijem području. U pravilu, kuće za odmor, koje se obično nalaze izvan centra, traže ljudi koji žele izbjeći vrevu turističkog središta. 'Takav smještaj traže gosti koji žele drugu vrstu odmora, žele uživanje u miru i preferiraju privatnost', dodaje Pinezić.

'Potražnja za takvim smještajem je velika prvenstveno zbog ekonomičnosti. Uglavnom kuću za odmor unajmljuje više obitelji i dijele trošak koji na kraju ispadne manji nego da su unajmili apartman. Osim toga, u kući za odmor imaju veći komfor i veću privatnost. Dovoljno je prostora za djecu i za kućne ljubimce', rekao je Pinezić.

Što se tiče cijene ona varira ovisno o kategoriji koju vlasnik može zatražiti za svoju kuću. Možete je iznajmiti i za 60 eura na dan. Ipak, kuće koje imaju 5 zvjezdica mogu koštati i do 400 eura po danu. One pak primjerice imaju bazen i do pet soba, a svaka soba ima svoju kupaonicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene