Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki dan koristimo mnoštvo uređaja koje ostavljamo uključene i koji troše električnu energiju. Na mjesec se tako izgubi i 30 do 50 kuna.

S obzirom da je lijepo vrijeme najvažnija je električna energija. Klima ne smije biti na 18, nego na 20-23 stupnja, stručnjaci preporučuju da je najidealnija razlika u 5 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poučeni prošlom godinom Europska unija stala u zaštitu potrošača: Nova reforma zaustavit će nagle promjene cijena struje Muškarac s baterijskom svjetiljkom Problem Isključili struju cijeloj državi zbog milijunskog duga: "Pregovarat ćemo s vladom"

Treba koristiti što više dnevnog svjetla, koliko god ga ima, a tek po potrebi paliti žarulje. Sve uređaje koje ne koristimo treba isključiti, primjerice punjače za mobitele, razne male sitne kuhinjske aparate koji nam rade svega par minuta u danu jer sve zajedno troši energiju mjesečno 30. kuna ako nemate produžni kabel s kojim možete sve odmah isključiti.

Štednjak i hladnjak nikad ne smiju biti jedan kraj drugog, nije poželjno niti da hladnjak bude na sunčanoj strani stana jer na taj način, također, troši više.

Davorova obitelj cijelom kućom upravlja na pametan način i tako štedi. 'Od bilo kuda u svijetu mogu upravljati s bilo kojim električnim uređajem u kući - rasvjetom, klima uređajem, grijanjem, bilo kojem uređaju koji je uključen na utičnicu', kazao je Davor.

>>
Stigla aplikacija: Regulirajte visinu režija u svom kućanstvu!

Ako mu je ostao otvoren prozor, o tome dobiva i mail. Prednost je što kod rasvjetnih tijela može regulirati jačinu. 'Postavit ćemo je recimo na 60 posto i ona će se upaliti na 60 posto', kazao je.

Problem je što ljudi nisu svjesni činjenica. Primjerice, mikrovalna i pećnica troše između 2 do 4 vata kad su samo uključeni u struju. Noviji televizor 1 do 2 vata, stariji dvostruko više. Monitor, računalo i pisač zajedno mogu potrošiti i do 12 vati. Ruter za internet još 8. Kad uzmete u obzir da su neki od ovih uređaja 20 sati samo na stand by-u, a da neke koristite svega nekoliko minuta na dan, na mjesec izgubite između 30 i 50 kuna.

Sve ovisi koliko su vam stari uređaji i koliko ih ima. 'Vrlo jednostavan način kako da to spriječite je da imate jednostavno popularne produžne kablove, stisnete prekidač, ugasite dovbod struje svim uređajima koji su priključeni na taj produžni kabel i na taj način spriječite nepotrebnu potrošnju energije', kazao je Goran Čačić iz UNDP-a.

Račun se može smanjiti i s rasvjetom. Primjerice, kad biste jednu standardnu žarulju od 100 vati zamijenili štednom od 20 i kad bi ta žarulja gorjela 5 sati na dan, moguće je uštedjeti 120 kuna na mjesec. 'Štednu žarulju se ne isplati staviti u hodnik, gdje ćete vi upaliti svjetlo možda dva puta u danu na tri-četiri minute, nego u dnevni boravak, u kuhinju - u prostore gdje vi kad upalite svjetlo, svjetlo gori po 4 ili više sati', kazao je Čačić.

S obzirom na veliku koncentraciju žive, kod štedne žarulje treba biti posebno oprezan ako se razbije. Odmah provjetriti prostoriju, zamotati je i baciti u reciklažno dvorište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene