Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izađite na izbore!

KORISTAN VODIČ Evo kako glasovati na EU izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska danas bira 11 zastupnika u Europski parlament, birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 19 sati.

Ukoliko ste primjetili nepravilnosti na izborima za Europski parlament, pošaljite nam fotografije i svoje priče na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

Birališta u Hrvatskoj na kojima se bira 11 hrvatskih zastupnika za Europarlament, otvorena su od 7 sati, a glasovati možete do 19 sati.

Na biralište ne zaboravite ponijeti identifikacijski dokument sa slikom koji je važeći.

Pravila za ispravno glasovanje su sljedeća: Listić je važeći ako zaokružite listu i kandidata s te liste. Zaokružiti možete samo listu ili samo kandidata, a u tom slučaju glas ide i listi.

Inače, birači se ove godine jako dobro snalaze na velikom listiću, dimenzija 43 puta 43 centimetra, a bilo kakve nedoumice mogu riješiti čitanjem detaljnih uputa koje su ispisane na dnu listića.

Na glasačkim mjestima birače  dočekuje gotovo pola metra dug i pola metra širok glasački list. Na povećem listiću kojeg ćete ondje dobiti nalazi se popis stranaka i osoba kandidiranih za ulazak u EP.

'Kad birač dođe na biračko mjesto da svakako kad uzmete listić pročita uputu na njemu na koji način glasovati kako bi se izbjegla u velikoj mjeri pojava nevažećih listića', kaže Zdravka Čufar Šarić iz DIP-a.

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja, što znači da građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

HRVATI BIRAJU: Tko će biti među 11 odabranih za plaću od 8.000 eura?

Oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu bira zastupnika manje nego prošle godine, no bira ih na puni, petogodišnji mandat. Za 11 mjesta u Bruxellesu natječe se 275 kandidata sa 25 lista, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih.

Svoje pravo birači mogu ostvariti na 6. 337 biračkih mjesta, 79 ih je u inozemstvu, a 6. 258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji.

U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene