Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Može li Kalmeta HDZ-u zadržati Zadar?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi istraživanje za koga bi Zadrani glasovali da su danas izbori.

Istraživanje je provedeno telefonski na 803 ispitanika posljednja dva dana. Mogućnost pogreške je maksimalno 4 posto. I ne treba zaboraviti da su pred kandidatima i biračima još gotovo dva tjedna kampanje.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Slika nije dostupna Najuzbudljivija utrka Zadar: Tko će voditi nekad najuspješniji grad u državi?

Sasvim je jasno što znači Zadar za HDZ i desni blok i za SDP i lijevi blok. Istraživanja pokazuju da je u ovom trenutku raspoloženje sljedeće: Božidar Kalmeta sa svojom desnom kompozicijom stranaka ima 44,1 posto, a 30 posto glasova ima Ivo Bilić koji predvodi lijevi blok. To su i dva najozbiljnija kandidata. Enio Meštrović ima 6,1 posto, Marko Pupić-Bakrač 5,2 posto, Reno Sinovčić 4,7 posto, dok je neodlučno je 9,9 posto birača.

>> EKSKLUZIVNO Istra postala prava politička 'bojišnica' na ljevici!

Što se tiče faktora izlaznosti, ako je izlaznost mala, u tom slučaju koristi SDP-ovom kandidatu. Bilić ima 37,7 posto, a 40,1 posto Božidar Kalmeta. U slučaju velikog odaziva na birališta, Božidar Kalmeta 49,3 posto, a Bilić 26,3 posto glasova. Dakle, odstupanja su velika što pokazuje da je bitno je li izlaznost manja ili veća. Teoretski, Božidar Kalmeta bi s velikom izlaznošću imao možda i pobjedu u prvom krugu. No, prakasa će pokazati kako će to izgledati.

Kalmeta ima prednost u drugom krugu, osvojio bi 53,2 posto glasova, dok bi Bilić osvojio 38 posto. Kalmeta bi, prema ovim rezultatima, pobijedio, ali tu je bitan faktor izlaznosti, ali i oni birači koji su glasali u prvom krugu za ostale kandidate. Također, i u ovom slučaju mala izlaznost bi odgovarala SDP-ovom kandidatu. To bi bila gotovo poravnata utrka, a ako bi izlaznost bila velika Kalmeta bi premoćno pobijedio i vratio se u grad gdje je do 2003. bio gradonačelnik.

 

HDZ je lukavo napravio desnu kompoziciju, prema tome HDZ je, što se njih tiče, na desnici pokupio sve što je mogao i ima 36 posto za sada sa svojim desnim blokom, 27,5 posto ima lijevi blok predvođen SDP-om, Akcija mladih 6,4 posto, Hrvatski Laburisti 6,3 posto, Enio Meštrović sa svojom nezavisnom listom 5,2 posto, Reno Sinovčić 2,7 posto – u ovom slučaju desni blok je u prednosti. No, i tu će faktor izlaznosti imati veliki utjecaj. Teoretski, s malom izlaznošću i lijevi blok može pobijediti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene