Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Projekt e-građanin

Evo kako bi u praksi redovi na šalterima trebali nestati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jeseni barem dio redova vezanih za podizanje dokumenata, promjene prebivališta ili dobivanje različitih usluga od države trebao bi otići u povijest.

Projekti e-građanin i država bez papira trebali bi omogućiti građanima da neke stvari rješavaju putem interneta, a i državne će insititucije međusobno komunicirati na isti način.

Pročitajte i ovo Portal e-Građani - 4 Započelo podizanje Novi dizajn za ambiciozan plan Vlade: Provjerili smo koje su prednosti poboljšanog portala e-Građani, na kojem su radili i stručnjaci s Harvarda Šalteri opet rade - 3 Pomaže nova tehnologija Provjerili smo ima li gužvi na šalterima i što učiniti ako vam je istekla osobna ili vozačka

Najveći redovi uvijek su vezani za prijave boravišta i osobne dokumente. Građani se već godinama na to žale. 'Katastrofa, odgađam kad god mogu isključivo iz tog razloga jer se čeka predugo. Polovične informacije uglavnom, kad dođeš i doneseš što treba, pošalju te najčešće doma po druge papire i onda sve ispočetka. Začarani krug', priča nam jedna građanka koju smo zatekli u redu.

>> Od jeseni postajemo e-građani koji više ne čekaju na šalterima?!

Već od jeseni neke od usluga u sklopu projekta e-građanin bit će dostupne. 'U HZMO-u možete vidjeti praktički svoju radnu knjižicu, gdje ste i koliko radili, sva svoja primanja, ne samo po plaći, nego po bilo kojem drugom obliku davanja', objašnjava Darko Parić iz Ministarstva uprave.

I osobne dokumente s vremenom ćemo moći zatražiti prutem interneta. 'Ovo je platforma koja će omogućavati sve to, a konkretna ministarstva će morati razviti elektroničke usluge koje će se uklopiti u ovo', kaže Darko Parić.

Više od 40 tisuća roditelja koji moraju prijaviti rođenje djeteta potroše oko 160 tisuća sati na papirologiju. Osim vremena, država će i financijski uštedjeti. 'Postoji analiza da država na poštanske usluge troši oko 180 milijuna kuna i nekakve statistike kažu da oko 30 posto toga otpada na pisma koja šaljemo jedni drugima', kaže Parić.

Građanima se ideja itekako sviđa. 'Ja sam za to definitvno, sve što se može riješiti da ne moraš hodati i čekati, mislim da bi svi bili za to', rekla nam je jedna građanka. 'Naravno, ja inače sve rješavam preko interneta, internet banking, raspitivanje o pojedinim artiklima u dućanima, bez interneta danas ne možemo ništa', kaže još jedna građanka.

Ovi projekti trebali bi olakšati život građanima. Samo se treba strpjeti do jeseni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene