Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neplaćeni dugovi

Evo čija je vlada ostavila najveći dug!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnosti još nema podataka jesu li ministri koji su dobili premijerov nalog u ovom kratkom roku od tri dana ustanovili tko je odgovoran za dugogodišnje toleriranje neplatiša.

Komu, kako i po kojem ključu su se opraštali porezni dugovi, zanima predsjednika Vlade Zorana Milanovića. On sada traži da se utvrde odgovorni od najnižeg činovnika do eventualno visoko pozicioniranih političara.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Sindikati traže ostavku Vlade: 'Kad već niste bili časno na vlasti, barem da časno odete'

Okidač je bila ostavka ravnateljice Porezne uprave koja se našla na udaru državnog odvjetništva zbog poreznog duga koji je nastao 5 godina prije njezina mandata.

U javnosti još nema podataka jesu li ministri koji su dobili premijerov nalog u ovom kratkom roku od tri dana ustanovili tko je odgovoran za dugogodišnje toleriranje neplatiša. No ti podaci već postoje. Ministarstvo financija i Porezna uprava još su prije dvije godine objavili poreznu listu dužnika iz koje je sve vidljivo.

Zbog istrage oko predmeta koji je godinama stajao u ladici šefica porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku koju je predsjednik vlade prihvatio. Upravo on sada želi da se nađu krivci odgovorni za guranje predmeta u ladice.

A upravo ono što premijer traži, njegova vlada ima već od 2012. godine, plaćano je snimanje zatečenog stanja, a objavljena je i lista poreznih dužnika prema kojoj je sve vidljivo.

Prema podacima Ministarstva financija, vlada Ivice Račana ostavila je porezni dug od oko 6 milijardi kuna. U mandatu Ive Sanadera dug je porastao za dodatnih 11 milijardi, a dolaskom krize i vlade Jadranke Kosor neplaćenih računa nagomilalo se gotovo 30 milijardi kuna.

'Želim znati TKO JE KRIV za nenaplaćivanje državnih potraživanja!'

Uz dugove prijavljeno u stečaju od 4 milijarde, Milanovićevu je vladu dočekalo više od 51 milijarde kuna duga. Za ministra financija dvojbe nema.

'Evidentno je da je stvar odgovornosti politike, da se ta politika do sada mijenjala i da se mijenjamo. Preko 92% su naplate novih poreza', rekao je ministar Slavko Linić.

Naplata starih dugova teško se ostvaruje, 25 milijardi kuna otpisano je zbog zastare, a ostalih, njih 100 tisuća, što građana, što firmi završilo je na listama dužnika.

Sada ih je oko 84 tisuće, većina izbrisanih koristila je pogodnosti reprograma i predstečajnih nagodbi, a dug je u potpunosti platilo tak 4. 066 dužnika u iznosu od 426 milijuna kuna.

Ukupni je porezni dug još uvijek na visokih 22 milijarde kuna. Dok su neki morali plaćati, drugima se očito praštalo.

Premijer je u petak rekao da ne želi prejudicirati ničiju krivnju no da isto tako želi provjeriti i navode sada već biše ravnateljice porezne uprave koja je rekla da joj podmeću ljudi iz ministarstva financija. Isto tako rekao je i da će se svi porezni dugovi od sada morati plaćati, bez obzira o kome se radi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene