Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan 86 milijardi eura

Eurozona odobrila treći program pomoći Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis

Ministri financija eurozone odobrili su u petak treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura, kazali su europski diplomati.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

"Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom", rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, dodajući da će dogovor "stvoriti nova radna mjesta i obnoviti gospodarski rast."

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag.

Grčki parlament prihvatio ga je u petak ujutro.

'Žele nas vratiti u beskonačnu krizu, nećemo to dopustiti'

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme - reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug. Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga ECB-u od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje.

Nekoliko ministara financija tražilo je da MMF bude uključen u program, smatrajući njegovu tehničku potporu ključnom za provedbu reformi.

BORBA S DUGOVIMA JE POČELA Sve je na rasprodaji, pa čak i energetske mreže

MMF je sudjelovao u prethodnim programima pomoći Grčkoj, kao i u pregovorima o novom programu, ali čeka odluku o ublažavanju grčkog duga prije nego odluči hoće li se uključiti.

O tome se, međutim, neće razgovarati do listopada, tek kada se program pomoći provede, što je "pomalo kvaka 22", rekao je finski ministar financija Alexander Stubb. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene