Obavijesti Video Pretražite Navigacija
troškovi života

Žive li Hrvati jeftinije od ostalih stanovnika Europske unije? Doznajte što plaćamo skuplje od drugih zemalja članica

Troškovi, ilustracija (Foto: Getty Images)
Troškovi, ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Odnos troškova života u Hrvatskoj i Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) Odnos troškova života u Hrvatskoj i Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Troškovi, ilustracija (Foto: Getty Images) Troškovi, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Troškovi hrane, odjeće i stanovnja u Hrvatskoj i u Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) Troškovi hrane, odjeće i stanovnja u Hrvatskoj i u Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Objavljeni su novi podaci o najskupljim i najjeftinijim državama Europske unije. U Hrvatskoj se živi jeftinije u odnosu na prosjek Unije, no manje se i zarađuje.

Žive li Hrvati jeftinije od ostalih stanovnika Europske unije? Eurostat je uzeo 10 kategorija i izračunao da je život u Hrvatskoj 20 posto jeftiniji od prosjeka ostalih 27 zemalja, i to u svim kategorijama.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo

Ako odemo po kruh, meso, mlijeko, voće ili povrće u primjerice Sloveniju, ili bilo koju drugu zemlju, nećemo proći jeftinije. Hrana je kod nas približno kao i u ostalim zemljama. Tek je za 4 posto jeftinija od prosjeka. Od toga odskače Danska, gdje su namirnice najskuplje.

Vrlo slično je i s cijenama odjeće koje su niže za svega nekoliko posto. No, zato su upola jeftiniji troškovi stanovanja. Najam stana, troškovi za režije, poput struje ili vode, Hrvati plaćaju daleko jeftinije od ostalih. No, tko planira seliti u Hrvatima vrlo popularnu Irsku mora znati da su ondje baš ti troškovi najviši.

Ono gdje Hrvati plaćaju tri četvrtine europskih cijena su rekreacija i kulturna događanja. Jeftiniji je i odlazak u restorane i hotele, a i cijene pića i cigareta niže su za 23 posto, ako se gleda prosjek u ostalim zemljama.

Ipak, iz naše nam se vlastite kože to čini puno drugačije i, složit ćete se, za nas, ponekad i preskupo. Odgovor zašto je to tako leži u plaćama. Ako se pogleda samo minimalna plaća, ona je najniža u Bugarskoj. Hrvatska je na toj ljestvici na petom mjestu s plaćom od 505 eura, a Luxemburg ima najveću minimalnu plaću, veću od 2000 eura. Ako se to pretvori u satnicu, onda sat rada u nas iznosi 2 eura i 89 centi, a u Luxembourgu gotovo 12 eura.

Sat rada u zemljama u koje Hrvati najčešće odlaze raditi, Irskoj i Njemačkoj iznosi nešto manje od 10 eura po satu, a i troškovi života nešto su viši nego u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

  Aktualno Dalija Orešković ide u utrku za Pantovčak: ''Niti jedan drugi kandidat neće govoriti o korupciji kao ja'' Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalija Orešković i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Dalija Orešković ide u utrku za Pantovčak: ''Niti jedan drugi kandidat neće govoriti o korupciji kao ja'' 1/2 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene