442275
442275
442275
442275
442275

JOŠ JEDAN PROBLEM ZA BRITANIJU 'Nismo na istoj valnoj duljini'

  • , 04.07.2016., 22:12
  • Autor:
  • komentara

Britanski izlazak iz Europske unije stvorio je problem za tamošnja sveučilišta koja sada moraju razmišljati kako nadoknaditi europsko financiranje i zadržati svoj prestiž bez priljeva europskih studenata.

 
 
 
 
Sveučilište Oxford (Foto: AFP)
Sveučilište Oxford (Foto: AFP)

Uoči referenduma 23. lipnja, na kojem su Britanci odlučili napustiti EU, vodstva 80 posto britanskih sveučilišta objavila su zajednički poziv za ostanak u toj zajednici 28 država.

Sveučilišta sada pokušavaju umiriti svoje prekomorske studente, te uvjeriti potencijalne studente iz inozemstva da se ništa neće promijeniti, barem zasad, pošto će proces izlaska iz EU-a trajati barem dvije godine.

Sveučilišta su u strahu da će dugoročno izgubiti financiranje, privlačnost stranim studentima i akademski prestiž.

"Gajim europske vrijednosti", rekla je Bettina Sakiotis, sedamnaestogodišnja Grkinja s adresom u Luksemburgu kojoj su ponuđeni upisi na dva engleska sveučilišta u rujnu.

"Glasanje za Brexit je pokazalo da nismo na istoj valnoj duljini", smatra Sakiotis, koja je nakon rezultata referenduma razmišljala da umjesto u Britaniju otiđe studirati na sveučilištu u Milanu. Na kraju se ipak odlučila za Otok, ali još uvijek ima nedoumica.

"Mislim da će Brexit imati ozbiljne političke posljedice na Veliku Britaniju", rekla je Sakiotis, te dodala kako smatra da se "Britanci izoliraju".

Britanska sveučilišta još uvijek ne znaju hoće li rezultat referenduma utjecati na prijave stranih studenata za iduću godinu. Mjesta na fakultetu popunit će se u kolovozu, kada stižu rezultati ovogodišnjih prijemnih ispita.

Studenti s tabletom (Ilustracija: Thinkstock)

No za neka sveučilišta je puno toga u igri. Primjerice, jedna od tri osobe koje studira na preddiplomskim studijima na sveučilištima u Essexu i Kentu su inozemni studenti, prenosi The Complete University Guide.

Na fakultetima u Velikoj Britaniji je oko 125 tisuća studenata, oko 5,5 posto ukupnog broja studenata, a na nekim sveučilištima je taj postotak puno veći, kao na sveučilištu u Cambridgeu gdje ih je 16 posto.

Počeli su pokušaji zadržavanja onih koji su se već odlučili za studij u Velikoj Britaniji, u kojoj se nalazi tri od deset najboljih sveučilišta na svijetu – Oxford, Cambridge i Imperial College London.

Studenti iz EU-a trenutno plaćaju istu školarinu kao svoji britanski kolege, no boje se da će one mnogo narasti ako ih se nakon Brexita počne smatrati prekomorskim studentima.

"Neće biti promjena imigracijskih ili financijskih statusa EU studenata koji će se 2016. upisati na sveučilište u Newcastleu", rekao je potpredsjednik sveučilišta Chris Brink na stranici fakulteta, te dodao kako će tijekom cijelog studija plaćati iznos kao i britanski studenti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se