Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošači to imaju pravo znati

Europski parlament traži da se na proizvode uvede i isticanje zemlje porijekla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bolje informirati potrošače i spriječiti moguće prijevare s hranom? Europski parlament traži da se uvede označavanje zemlje podrijetla mesa i mlijeka. Potrošači bi, tvrdi se, imali više povjerenja prema hrani i transparentniji prehrambeni lanac.

S domaće farme, ravno u mljekomat. Domaći kupci su zadovoljni i žele znati što kupuju. Važno je to i ostalim potrošačima pa zato europski parlament traži označavanje zemlje podrijetla na mesu i mlijeku.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

"Tražimo da se za neprerađene, djelomično prerađene i proizvode koji imaju preko 50 posto neke tvari, označi točno zemlja porijekla", ističe Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Za neke vrste mesa, obvezno označavanje, vrijedi od ranije. Sada se traži proširenje, a cilj je bolja informiranost potrošača. "Kako bi se na minimum svele moguće prevare kakve su se događale, konjsko meso umjesto govedine i slično", kaže Borzan.

Potrošačima je važna kvaliteta i zemlja porijekla. Potrošači imaju pravo na takve informacije, kažu u udruzi Potrošača. "Imam pravo znati iz koje zemlje potječe, gdje je uzgojeno, gdje je životinja zaklana i takvo nešto se mora regulirati na razini Europske unije", ističe Dijana Kladar, pravna savjetnica udruge Potrošač.

Kad bi krajnji, tako označen proizvod bio skuplji, potrošači bi ga svejedno kupili. No koristi su, kažu u HGK, višestruke. "Takav sustav bi zagovarao jačanje sustava kvalitet i indirektno, zaštitu domaće proizvodnje od domaće sirovine", rekla je Žaklina Jurišić iz sektora za poljoprivredu HGK.

Samo prošle godine, u Hrvatsku je uvezeno 138 692 tone mesa i klaoničkih proizvoda, te 218.948 tona mlijeka i mlječnih proizvoda. Što je, govorimo li samo o mlijeku, povećanje od 28 posto u odnosu na godinu ranije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene