Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog EK

NOVA AGENCIJA ZA NADZOR Imat će obalnu stražu, 1500 policajaca i ovlasti za deportiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O žičanoj ogradi u Istri bilo je riječi i u Europskom parlamentu. Europska komisija na zasjedanju je parlamentarcima predstavila plan za osnivanje nove agencije za nadzor vanjskih granica Unije.

Ona bi zamijenila Frontex koji se u migrantskoj krizi pokazao neučinkovitim. Agencija za europske granice i obalnu stražu imala bi stalnu rezervu od 1500 graničnih policajaca. Mogla bi intervenirati u nekoj od zemalja članica bez njezinog poziva u pomoć. Imala bi ovlasti i za deportacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Uz to, Europska komisija predlaže da se svaki prelazak vanjske granice evidentira i provjerava, čak i ako je riječ o građanima EU.

Slovenija dosad podigla 140 kilometara ograde, kontroverze oko žice

'Kontrole vanjskih granica važne su za našu sigurnost. Sve veći broj Europljana koji odlaze i vraćaju se zbog terorističkih aktivnosti, jedan je od mnogih razloga zbog kojih ne možemo bez pravih kontrola vanjskih granica', rekao je potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans.

Očekuje se da će se pojedine zemlje oštro protiviti ovome jer će plan doživjeti kao prepuštanje dijela nacionalnog suvereniteta birokratima u Bruxellesu. Hrvatski zastupnici podržavaju prijedlog Komisije. No progovorili su i o drugim aktualnim pitanjima.

'Namjera slovenske vlade da izgradi žilet žicu, žičanu ogradu od Mure do mora je zaista neprihvatljiva. Molim vas da pomognete i da omogućite da građani žive mirnije i sigurnije', kazao je zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić.

'Želim odgovor na pitanje u vašem završnom obraćanju, što možemo napraviti kako bismo ubrzali ulazak Hrvatske i ovih ostalih zemalja u Schengenski prostor. Jer u protivnom ćemo imati drugorazredne i prvorazredne zemlje unutar europskog prostora', rekla je zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Prema riječima povjerenika Komisije, u Europsku uniju ove je godine ilegalno ušlo milijun i pol ljudi. To je dvostruko više nego u protekle dvije godine ukupno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene