Obavijesti Video Pretražite Navigacija
glasanje sutra

EP podržao zabranu ugrađenih kvarova, hoće li na uređajima morati pisati koliko će dugo trajati?

Biljana Borzan
Biljana Borzan DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr +0 Razbijanje televizora Galerija 1/4 >>
Europski parlament podržao je zabranu ugrađenih kvarova, za što se zalagala Biljana Borzan. Glavni cilj ove zabrane je osigurati dulje trajanje uređaja koje kupujemo, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Europski parlament podržao je sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Odluka je to nakon višemjesečnih pregovora koje je Borzan vodila u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Zabrana ugrađenih kvarova prošla je u EU parlamentu za samo dva glasa.

"Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Skupili smo većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali!", izjavila je Borzan.

U izvješću je također prošao i njen prijedlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara.

"Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke da je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni", kaže Borzan.

Konačno glasovanje o cijelom izvješću se očekuje sutra, a s obzirom da su prošli svi prijedlozi ljevice, upitna je podrška pučana i konzervativaca.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene