455101
455101
455101
455101
455101

Devet svjetskih sila posjeduje 15.395 nuklearnih bojnih glava

  • , 27.10.2016., 18:35
  • Autor:
  • komentara

Europski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva Rusija, SAD, Indija i Pakistan da smanje nuklearno oružje i vrate ga u skladišta. U siječnju je devet država imalo ukupno 15.395 nuklearnih bojnih glava.

 
 
 
 
 
Nuklearni rat, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Nuklearni rat, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Europska sigurnosna situacija sve je napetija zbog pogoršanja odnosa između nuklearnih sila, Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i prijetnji Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje ili ga rasporediti u Europi, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, pozivajući te zemlje da smanje nuklearno oružje, vrate ga u skladišta i smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama.

Zastupnici u neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj većinom glasova, izražavaju veliku zabrinutost zbog sve gore sigurnosne situacije u europskom okruženju i šire, sve gorih odnosa između Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i nedavnog jačanja sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta, objavio je Europski parlament.

Upozoravaju da je "u siječnju 2016. devet država - SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja - posjedovalo ukupno oko 15.395 nuklearnih bojnih glava."

Zastupnici su zabrinuti zbog "ruskih nuklearnih prijetnji (...), njeznih izjava koje pokazuju sve veću spremnost da upotrijebi nuklearno oružje i (...) razmatranja mogućeg raspoređivanja nuklearnog oružja na nova područja u Europi", kaže se u rezoluciji.

Zastupnici navode zabrinjavajuće primjere ruskih vojnih vježbi u kojima se simuliralo korištenje nuklearnog oružja protiv Poljske, tvrdnje visokih ruskih dužnosnika da Rusija ima pravo postaviti nuklearno oružje na Krimu i rasporediti raketni sustav Iskander koji može nositi nuklearne bojne glave u Kalinjingradu, u blizini Litve i Poljske.

Osuđuju također nedavni nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji 9. rujna, kojim je ta zemlja ponovno prekršila svoje međunarodne obveze. Zastupnici pozivaju Sjevernu Koreju da se "suzdrži od novih provokativnih poteza i odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa."

Zastupnici naglašavaju potrebu jačanja borbe protiv širenja nuklearnog oružja, razoružanja i suradnje u civilnom korištenju nuklearne energije. Pozivaju nuklearne sile da smanje sve vrste nuklearnog oružja, smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama, kao i njegov operativni status te ga povuku u skladišta.

Zastupnici također pozdravljaju prijedlog da se 2017. sazove UN-ova konferencija na kojoj bi se dogovorio pravno obvezujući instrument za zabranu nuklearnog oružja. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se