Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridržavanje pravila ili novčane kazne

Hrana koja dolazi na naše stolove bit će puno strože kontrolirana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je odlučila, kontrole i propisi bit će puno rigorozniji, a donose nenajavaljene inspekcije, bržu reakciju i kontrolu u slučaju krize, kontrolu komisije u zemljama članicama, ali i trećim zemljama.

Hrana iz trećih zemalja će također biti pod puno strožim nadzorom,a baš roba iz uvoza naše proizvođače najviše muči. Oni koji su imali pojave poput salmonele ili su, još gore, varali, potrošače, bit će pod većim nadzorom. A sve temeljem procjene rizika. Novim pravilima želi se vratiti povjerenje potrošača u sustav sigurnosti hrane.

Pročitajte i ovo Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a? Prometna policija, ilustracija na nivou EU-a Stižu nova pravila za oduzimanje vozačke dozvole

"To je dobar pristup i za naše proizvođače jer će se na taj način hrana kojaće se jače kontrolirati na granici moći stopirati, a naši proizvođači postaju konkurentniji." komentirala je Valentina Šimić iz HGK, sektor poljoprivrede.

Novim pravilima želi se vratiti povjerenje potrošača u sustav sigurnosti hrane. Nova pravila znače i financijske kazne, i to oduzimanje dijela dobiti ili oduzimanje nelegalno stečenog profita. Okidač je bio skandal s konjskim mesom u lazanjama. Nakon pojave slučajeva salmonele, u nas su za inspekcije povećana sredstva,
s 50 na 75 milijuna kuna. Domaći proizvođači to su dočekali s odobravanjem.

Miroslav Futivić, vlasnik farme iz Zlatar Bistrice, kaže da je to dobro. "Ja to podržavam jer onda možemo biti ravnopravni na tržištu." Na Miroslavovoj farmi samokontrole ne nedostaje. Kao ni kontrole u samoj proizvodnji kako objašnjava. "Dok su pilići u objektu, prije toga se uzimaju brisevi, opet se kontrolira 23 i 25 dan uzorak na salmonelu. Tako pilići izlaze zdravi na tržište, sto posto zdravi."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene