Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski dan bez automobila

Središte 15 hrvatskih gradova zatvoreno za promet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja zona grada Zagreba danas će, na Europski dan bez automobila, biti zatvorena za promet motornih vozila kako bi se građani potaknuli da pješačenjem, vožnjom biciklima ili javnim gradskim prijevozom pridonesu boljem i zdravijem načinu života.

Od 8 do 20 sati za promet motornih vozila bit će zatvoren Gornji grad i dio središnje zone, omeđen ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića, priopćio je gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

U toj će zoni moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksija.

U 18 sati krenut će tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima u organizaciji udruge "Moj bicikl" i grada Zagreba uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska, tijekom koje će biciklisti, u policijskoj pratnji, prolaziti središtem Zagreba, s polazištem i ciljem na Cvjetnom trgu. Cilj je promicanje snošljivosti među svim sudionicima u prometu te biciklizma kao jeftina i zdrava načina kretanja gradom, a ujedno i potpora zdravu i aktivnu načinu života.

Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine osim mnogih europskih i svjetskih gradova prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnu onečišćenju uzrokovanu nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte. Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao deseti put s temom 'Alternativna mobilnost'.

Ove godine u Europskom tjednu kretanja sudjelovalo je više od dvije tisuće gradova, među kojima i 15 hrvatskih, uz Zagreb i Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok. (HIna)

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene