Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki posao

Nema odmora na ličkim poljima, a provjerili smo i zašto

Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sezona ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sezona ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sezona sadnje ličkog krumpira (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Radno je na poljima diljem Like. Sezona je sadnje ličkog krumpira. Sve se više sadi i za tržište koje je taj lički brend prepoznalo kao dobar proizvod. Ličani se nadaju da će ove godine srušiti prošlogodišnji rekord, kada je proizvedeno više od 600 tona tog poznatog i sve traženijeg krumpira i izvan Hrvatske.

Nema odmora na ličkim poljima. Zemlja se priprema za sadnju. Iako je načelnik općine, Zlatko Fumić svaki slobodan trenutak provodi u traktoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Trebaju li ministri imati završen fakultet? Glasajte u Dnevniku Nove TV Ivan Penava ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Ivan Penava o funkcioniranju Vlade i očekivanjima od novih ministara: "Silna su podmetanja, neka se zakonski sve utvrdi"

''Polja su dobro krenula, trave su odlične, treba nam kiše radi vlage i sve će uspjeti'', kaže Zlatko.

Na polju je i cijela obitelj Fajdić. Sadi se domaći lički krumpir za kućne potrebe. ''Treba se spremati za zimu. Sadimo za svoje potrebe, pomalo, obiteljski'', rekao je Tihomir Fajdić. A kako bi se i izvan Like na stolovima našao poznati proizvod, poslu su prionuli i veliki proizvođači.

Od godine su velika očekivanja. Cilj je nadmašiti prošlu sezonu, kada je, pod oznakom "lički krumpir", proizvedeno 600-tinjak tona, što konzumnog, što sjemenskog krumpira. Ličani su svoje "blago" i zaštitili. Prije četiri godine dobili su europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla.

''Ta zaštita omogućuje nam da se vraćamo na tržište, a s druge strane onemogućuje druge koji su koristili ime lički krumpir, prodajući krumpir koji to nije'', pojašnjava Nikola Vidaković, proizvođač krumpira.

Ipak, kvaliteta se prepoznaje. U restoranima diljem Like najtraženiji je prilog upravo krumpir. ''Žuti je krumpir dobar zato što ima više suhe tvari, pa je dobar za pečenje i pomfrit, dok je crveni bolji za kuhanje'', istaknuo je Marko Sokolić, vlasnik restorana.

Uz dobru hranu lako se i zapjeva. A prvi ovogodišnji krumpir na stolovima će se naći već krajem ljeta.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene