Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na smirivanje tenzija

Europska unija komentirala trgovinski spor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-a i zemalja regije, stajalište je Europske unije u povodu trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda.

Na upit novinarke Nove TV o svojem stavu o trgovinskom sporu između Hrvatske i zapadnog Balkana, glasnogovornik Europske komisije odgovorio je da Europska unija podržava razvijanje trgovinske i ekonomske integracije, ali i da sve strane moraju ispuniti svoje obaveze. Također, Europska unija pozvala je sve strane da se suzdrže od poticanja tenzija kako bi se izbjegla eskalacija događaja.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Važna poruka Merkel upozorila Balkan, Hrvatsku i Sloveniju - Evo na što!

Glasnogovornik Europske unije potvrdio je da su dužnosnici EU-a u kontaktu sa svim upletenim stranama, te da trenutačno procjenjuju situaciju kako ocijenili povezanost novih mjera s postojećim obavezama.

Zemlje Balkana pozvale Hrvatsku da opozove odluku

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedjeljak, nakon sastanka u Sarajevu, Hrvatsku da hitno opozove odluku o drastičnom povećanju inspekcijske naknade na uvoz voća i povrća iz država koje nisu članice EU, što pogađa izvoznike zemalja regije.

Od EK se traži da sudjeluje u rješavanju problema, a od Hrvatske da cijenu inspekcijskog nadzora prilagodi prosječnoj cijeni u zemljama Unije. (HINA/B.F.M.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene