Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Merkel u Dubrovniku: Evo zašto nije stigao i premijer Milanović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel istaknula je važnost gradnje zajedničkih infrastrukturnih projekata, prije svega cestovnih i željezničkih te kazala kako je Europska unije upravo za te projekte izdvojila 11.7 milijardi eura do 2020. godine.

'Europska unija je kuma odličnom pravosuđu', važna je poruka Angele Merkel uz iznimno pozitivnu ocjenu hrvatsko-njemačkih bilateralnih odnosa u prvoj godini hrvatskog članstva koja je započela u nesuglasju zbog slučaja Lex Perković, izvjestila je iz Dubrovnika, za Dnevnik Nove TV, Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Njemačka je kancelarka jasno pokazala da je upravo Njemačka lider europske unije, da je ona policajac što se tiče proširenja Unije, a zemljama koje su u pregovorima, kao i onima koje svoje pregovore tek planiraju započeti, poručila da taj proces neće biti ni dug, ni lagan, ni brz, te da moraju ispuniti sve kriterije.

Merkel: Svi imaju perspektivu ulaska u EU. To nisu samo riječi

Istaknula je važnost gradnje zajedničkih infrastrukturnih projekata, prije svega sestovnih i željezničkih te kazala kako je Europska unije upravo za te projekte izdvojila 11.7 milijardi eura do 2020. godine. Prioritet potrošnje tog novca imaju zemlje članice, Hrvatska i Slovenija, dok ostale moraju jasno, kroz projekte, obrazložiti što one žele.

'Sve što je bilo postignuto prije ulaska u EU ne izaziva konflikte nakon ulaska i to najbolje znaju Slovenija i Hrvatska. Možda su nekad bili ljutiti na nas, ali danas su sve konfliktne situacije riješene. To je jednostavno nužno. Možda se i nije uvijek posve bilo zadovoljno s Njemačkom, jer navodno smo jako strogi, ali mnogo toga smo postigli. Činjenica da slovenski i hrvatski predsjednik sada mirno sjede kraj mene dovoljno svjedoči o tome', rekla je Angela Merkel.

'Podržavamo te visoke standarde, ali smo isto tako tu da zajedno s Njemačkom i drugim zainteresiranim zemljama pomognemo susjedima da te visoke standarde što prije prihvate', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

'Njemačko - hrvatski odnosi su na dobrom putu i vjerujem da su ti odnosi tradicionalno odlični, pa tako i u ovoj godini. Nije to stvar samo dobrih političkih odnosa nego i odnosa na razini običnih ljudi, naših građana. Pogledajte samo koliko je mnogo njemačkih turista ovdje u Dubrovniku. Hrvatska trenutačno prolazi kroz teško vrijeme u gospodarskom smislu i mi smo spremni i želimo pomoći. Sve u svemu hrvatsko-njemački odnosi su izvrsni, dobri i topli', dodala je Merkel.

Merkel: Klima uništavanja ustupila je mjesto izgradnji i obnovi

Iako je odnose nazvala dobrima i toplima, premijer Zoran Milanović danas nije bio u Dubrovniku. Zašto nije stigao, pitanje je na javnoj razini sasvim logično, nakon trzavica oko uhidbenog naloga. Ali svaki posjet ima svoj diplomatski okvir, ovaj put je to bio predsjednički, pa nije bilo, kažu ovdje, logike da premijer dolazi čak ni da bi se s njom sastao na marginama summita.

On odlazi kancelarki krajem kolovoza. Ondje će s njom i premijerima zemalja regije razgovarati o energetici i energetskim pravcima.

Danas je u Dubrovniku bio povjerenik za energetiku Guenther Oettinger koji se sastao s predsjednikom Josipovićem. Kako doznaje Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV, jasno je pokazao da podržava američki koncept LNG terminal Krk kao ključni projekt uvoza američkog ukapljenog plina, kao europski projekt. Povezivanje LNG terminala Krk sa terminalom u Poljskoj i Baltiku kako bi se konkuriralo ruskoj cijeni plina.

Što se tiče ruskih projekata, o INI na sastanku nije bilo razgovora. Guenther Oettinger neslužbeno je kazao kako je južni tok od kaspijske regije do Bugarske, političko pitanje, a od Bugarske pa nadalje isključivo tržišno pitanje, koje se kao takvo nalazi u Europskoj komisiji u ovome trenutku, na stolu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene