Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Spor Hrvatske i Italije postao europski problem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći dan zaredom najtiražniji talijanski listovi posvećuju veliku pozornost i objavljuju opširne članke o odnosima između Republike Hrvatske i Republike Italije, odnosno o žestokim tonovima na relaciji Mesić-Napolitano.

Milanski dnevnik "Corriere della Sera" navodi kako je diplomatski spor između Hrvatske i Italije zbog pitanja fojbi postao uistinu europski problem. Naime, prema pisanju ovog lista ocjena je mnogih zastupnika u Strasbourgu da bi ovaj diplomatski spor s Italijom mogao dovesti u pitanje proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba riješiti otvorena pitanja' Napolitano: Ne zaboravite žrtve fojbi Slika nije dostupna Radin: Mesić je trebao biti uravnoteženiji glede fojbi

"Italija je uvijek podržavala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa i za vrijeme Berlusconijeve vlade" - ocjenjuje današnji "Corriere della Sera" i dodaje kako se tenzije na relaciji Hrvatska-Italija pomalo već smiruju. U tom kontekstu treba uzeti u obzir da je predsjednik talijanske vlade Romano Prodi nakon što je "ostao zaprepašten Mesićevim izjavama" stupio u kontakt s hrvatskim premijerom dr. Ivom Sanaderom radi smirivanja tenzija.

Tršćanski "Il Piccolo" koji i danas opširno razmatra problem fojbi u kontekstu hrvatsko-talijanskih odnosa drži je Hrvatska "sama sebi zabila autogol" koji Italija može koristiti tijekom rasprave o esulima i njihovoj imovini.

Ovaj dnevnik prenio je i izjavu državnog tajnika ministarstva
unutarnjih poslova Italije Ettorea Rosata koji tvrdi kako se o
zločinima treba govoriti otvoreno te stoga očekuje da će hrvatska strana uskoro otvoriti dijalog s Italijom po tom pitanju.

"Čini mi se kako u svojim riječima hrvatski premijer Ivo Sanader izražava želju za otvorenim dijalogom s Italijom. Upravo iz tog razloga od hrvatske Vlade očekujemo suglasje stajališta o povijesti koja je već ispisana a kako bi mogli ispisati još vedriju zajedničku budućnost" - kazao je za "Il Piccolo" državni tajnik Ettore Rosato.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene