Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vlada odugovlači rješenje

Europska komisija će tužiti Hrvatsku zbog INE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska po drugi put u kratkom razdoblju ima ozbiljna neslaganja s Europskom komisijom. Nakon što je rekla kako trebamo prihvatiti odluku arbitražnog suda u sporu sa Slovenijom, sada priprema tužbu protiv Hrvatske zbog INE. Sporna im je odredba zakona o privatizaciji INE prema kojem Hrvatska zadržava pravo veta u ključnim pitanjima.

Hrvatska je trebala još prije nekoliko godina promijeniti sporni zakon, a to nije učinila. Europska komisija zbog toga će nas tužiti Europskom sudu.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine

"Resorna ministarstva nalaze se u dijalogu s Europskom komisijom i u tom dijalogu tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite i nacionalni interesi RH u energetskoj sigurnosti, a da bude sukladno s pravnom stečevinom", rekla je ministrica gospodarstva Martina Dalić. Hrvatske poteze iščekuje i Brisel.

Komisija priprema zahtjev prema Sudu pravde. U međuvremenu, ako Hrvatska vlada poduzme konkretne korake prema rješenju, Komisija može razmotriti obustavu izvršenja preporuke. Komisija je najavila tužbu još prije 7 mjeseci. U SDP-u smatraju da je počinjena velika pogreška što se s komisijom još tada nije počelo razgovarati o tom problemu jer argumente imamo. Ni Uniji, kažu, ne odgovara da Mol može prodati INU kome god poželi.

"I time Hrvatsku, a i EU dovesti u vrlo nezgodnu situaciju da ulaskom nekih kompanija primjerice iz Rusije bude ugrožene energetska neovisnost RH, a i da se kompanije iz države koja je pod sankcijama EK počnu miješati u energetsku sliku Europe", kaže Peđa Grbin.

Miro Bulj kaže kako se u slučaju INE radila pogreška za pogreškom. "A i to je problem što se odluke nisu donosile u Saboru nego su se donosile po raznoraznim kafićima, kuvertama i nažalost Ustavni sud je napravio jedan ogroman promašaj gdje je pobio prvostupanjsku presudu u slučaju Sanadera", izjavio je Miro Bulj.

Grbin pak smatra da se, otkako je mogućnost tužbe najavljena, tim problemom u Vladi nema tko baviti. "Bojim se da ministar koji je bio zadužen za to do prije dva mjeseca za to nije bio spreman, radi se o ministru Dobroviću, a pitanje je koliko su naše kolege, koji su to sada preuzeli, za to kapacitirani", dodaje Grbin.

Vlada odugovlačenjem rješenja, čini se, želi kupiti još malo vremena. "Naravno sam trenutak, sam tajming u kojem ce biti moguće promijeniti taj zakon ovisi o razrješenju dioničarskih odnosa u INI i dovršetku postupka i arbitraže koji se u tom dijelu vode", zaključila je Dalić.

Odluči li Europski sud da se sporni zakon mora promijeniti, a Hrvatska to ne učini - slijedi kazna.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene