Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europa stala na stranu Italije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjava Europske komisije 'jednostrana je i nekorektna', ocijenio je Ured predsjednika Republike Hrvatske, nakon što je Europska komisija ocijenila kao "neprimjerene" riječi kojima je hrvatski predsjednik Stipe Mesić reagirao na izjave talijanskog kolega Giorgia Napolitana o talijanskim žrtvama s kraja Drugog svjetskog rata, dok Napolitanove riječi nije htjela komentirati. Tako je, čini se, EU u ovom slučaju odabrala stranu.

"Riječi koje je koristio hrvatski predsjednik čine se
neprimjerenima", rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napolitano: I dalje stojim iza toga da su fojbe posljedica etničkog čišćenja Slika nije dostupna Slovenija: Ukidanje ZERP-a uvjet za razgovore s RH

Na inzistiranje novinara smatra li neprikladnima riječi poput
"krvoločne mržnje", koje je koristio talijanski predsjednika
Napolitano, glasnogovornica Komisija je odgovorila: "Nemamo komentara".

Kvalifikacije Europske komisije o nedavnim izjavama koje su razmijenili predsjednici Italije i Hrvatske "jednostrane su i nekorektne", ocijenio je u srijedu Ured predsjednika Republike Hrvatske.
 
Razmjena oštrih riječi između Italije i Hrvatske započela je u prošlu subotu izjavama Napolitana, koji je odgovornost za žrtve fojbi pripisao "slavenskoj krvoločnoj mržnji" i težnji za pripajanjem teritorija. Na te je riječi reagirao Mesić, koji je rekao da u Napolitanovu govoru ima "natruha otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene