Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljna transparentnost

Europa nezadovoljna mutnim financiranjem hrvatske politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedovoljne transparentnosti financiranja političkih stranaka, Hrvatska možda neće moći ispuniti uvjete za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

Za funkcije u lokalnim vlastima prošle godine kandidiralo se skoro dvije tisuće ljudi, a za financiranje svoje promidžbe oni su uložili skoro 53 milijuna kuna. Od toga su sami uložili 8,7 milijuna, donirano im je 10,5 milijuna, a političke stranke su im uplatile 30 milijuna. No, svaki treći kandidat nije izvijestio koji je račun koristio, a tek je svaki drugi dostavio izvještaj na vrijeme. Iako, prema Zakonu uopće u Hrvatskoj nije ni definirano kako kandidati trebaju voditi papirologiju, a nitko ni zakonski ne odgovara..

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva"

Čak 234 kandidata uopće nisu dostavila svoja izvješća, iako su bili opomenuti. Zakona se ne drže ni izborna povjerenstva, pa je samo polovica njih objavila završna izvješća u medijima i lokalnom službenom glasili, prenosi Radio 101. U nekim Završnim izvješćima nisu navedeni podaci o donatorima, niti je poznata tržišna vrijednost darovanih proizvoda i usluga.

Zbog nedovoljne transparentnosti financiranja političkih stranaka, Hrvatska neće moći ispuniti uvjete za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23, javlja Radio 101.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene