Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euro i dolar izjednačeni

Najslabiji euro u 12 godina - evo kako će se to odraziti na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će slab euro ojačati gospodarstvo na Starom kontinentu, a utjecaj na Hrvatsku isto bi trebao biti pozitivan.

Euro i dolar gotovo su potpuno izjednačeni (za jedan euro dobije se 1,05 dolara), a tečaj europske valute na najnižoj je razini u posljednjih 12 godina. Do toga je došlo jer Europska središnja banka (ECB) kupnjom državnih obveznica pokušava poticati rast gospodarstva u eurozoni.

Naime, većina europskih tvrtki ovisna je o izvozu na druga tržišta pa, što je euro u odnosu na dolar slabiji, europska roba postaje na tim tržištima jeftinija i konkurentnija.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Videozid: Imovina Hrvata - 6 PODACI HNB-a Nikad u povijesti nismo imali toliko novca: Dva su razloga za povećanje financijske imovine hrvatskih kućanstava

Kako Hrvatska nije u eurozoni, ali je ipak vezana uz euro i europsko gospodarstvo, za domaće tvrtke i potrošače u svakom slučaju slabljenje eura ne bi trebalo imati negativne posljedice. Slabiji euro osigurava povoljnije izglede rasta i za Hrvatsku jer će naši proizvodi na tržištima izvan Europe isto biti konkurentinji, a jačanje europskog gospodarstva može biti samo dobro i za rast hrvatskog.

Euro na razini koja nije zabilježena više od 11 godina

Veće koristi od slabljenja eura mogli bi imati sektor brodogradnje i farmacije, koji su među najvećim hrvatskim izvoznicima, ali i turizam. Naime, zbog jakog dolara više Amerikanaca moglo bi dolaziti u Europu, pa tako i u Hrvatsku, a očekuje se i da će više trošiti jer za svoju valutu dobivaju veću vrijednost u eurima.

Ovakvo stanje s tečajem eura moglo bi, prema procjenama analitičara, trajati oko godinu i pol, koliko će najmanje trajati mjere Europske središnje banke.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene